2024. április 16., kedd

Transzeurópai vízi út része lesz a Tisza

Szerb–magyar munkacsoport dolgozik azon, hogy a folyón mielőbb megindulhasson a nemzetközi hajóforgalom

Legyen a Tisza folyó a Rajna-Duna transzeurópai vízi út szerves része – ez az elképzelése annak a szerb–magyar munkacsoportnak, amely tegnap Óbecsén találkozott. A két fél a cél érdekében egy hat évtizedes hajózási megállapodást vizsgál most felül.

A Tisza alkalmas a nemzetközi hajóforgalomra (Fotó: Fehér Rózsa)

A Tisza alkalmas a nemzetközi hajóforgalomra (Fotó: Fehér Rózsa)

A szerbiai csoportot Leposava Sојić, az építésügyi, közlekedési és infrastrukturális minisztérium megbízott miniszterhelyettes államtitkára vezette, a magyarországi delegáció élén Horváth József, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium vízi közlekedési osztályának a vezetője állt. Szerintük minden feltétel adott ahhoz, hogy a Tiszán elinduljon a nemzetközi hajóforgalom.

Kern Imre, az építésügyi, közlekedési és infrastruktúra fejlesztési minisztérium államtitkára érdeklődésünkre elmondta: a magyar fél azt szorgalmazza, hogy a Tisza bekapcsolása a nemzetközi közlekedési vérkeringésbe egészen Tokajig történjen meg, és Vajdaságnak, Szerbiának érdeke fűződik ahhoz, hogy ez a magyar fél által kezdeményezett elképzelés megvalósuljon.

Óbecse képviselő-testülete egyébként épp októberben fogadta el a Tisza-part rendezési tervére vonatkozó községi határozatot. Ez volt az alapfeltétele annak, hogy a folyó mellett építkezni, fejleszteni lehessen. Az elképzelések szerint itt kishajókikötő is lesz. Vuk Radojević polgármester tájékoztatása szerint Óbecse testvérvárosával, Csongráddal egy határokon átívelő együttműködés keretében kishajókikötőket szeretnének építeni a Tiszán, de az óbecsei gyógyfürdő-komplexum iránt érdeklődő potenciális kuvaiti beruházó is hajlandó nagy összeget áldozni egy kishajókikötőre.

A szakértők véleménye szerint a hajóközlekedés gazdaságos és környezetkímélő szállítási alternatíva. A Tisza mente települései jelentős gazdasági és idegenforgalmi fellendülést remélnek a folyón várható személyi és áruforgalomtól.