2024. március 29., péntek

Kábító fájdalomcsillapítók

A kábító fájdalomcsillapítók sokkal erősebben csillapítják a fájdalmat, a központi idegrendszerre hatnak, huzamosabb használatuk mentális és fizikai függőséget idéz elő, és ha abbahagyják használatukat, megvonási tünetek jelentkeznek. Csak orvos írhatja elő vényre, általában súlyos betegségek (pl. rosszindulatú daganatok) esetén. Gyermekek, fiatalok, valamint terhes nők ne használják, mert káros hatása lehet – pl. légzési nehézségek és a magzatnál jelentkező függőség.

Az ópiátok mindegyike kémiailag a természetes morfin származékai, amelyeket a mákból vonnak ki, de más növényekből is, és laboratóriumban is előállíthatják. Az ópium a mákból kivont természetes alkaloidok keveréke. Függőséget okoznak. Ide tartoznak egyes kábítószerek is, mint amilyen az ópium, morfium, heroin.

Az opioidok olyan kábító hatású gyógyszerek, amelyek nem morfiumok, de ugyanazon receptoron keresztül hatnak (opioid receptor), lehetnek félszintetikusak és szintetikusak. Ide tartoznak a tramadol (Tramadolor), petidin (Dolgaran), fentanil (Durogesic), nalbuphin (Nubain), methadon (Dephrinol), loperamid, metadon stb.

A kodeinszármazékok fél szintetikus vegyületek (pl. Robitussin). Fájdalomcsillapító hatásuk gyenge. Köhögéscsillapításra is használják. Alkohollal nem szedhetők.

Az opioid fájdalomcsillapítók a leghatásosabbak a krónikus, tartós fájdalmaknál. Csökkentik a szorongásérzetet, altató, szedatív hatásuk is van, sőt még az eufória is megjelenhet. Tartós használat után megjelenik a függőség, hiányuk megvonási tünetekkel jár, mint amilyen a rendkívül heves izgatottság, szorongás, félelem, sírás, remegés, dühroham, hallucinációk, erős kimerültség. Ezt methadonnal kezelik. Tipikus, hogy a pupillát szűkíti. Ezenkívül mellékhatásai még a légzésdepressziós hatás, hányinger, hányás, székrekedés, csökkent veseműködés. Súlyos mellékhatásai továbbá a csökkentett légzés, sőt még a kóma is. Ilyen súlyos mellékhatásoknál az ellenszere (antidot) a methadon és a naloxon, melyet vénán keresztül adnak be. Ezek szigorúan vényköteles gyógyszerek.

Feltétlenül orvoshoz kell fordulni tanácsért a fájdalomcsillapításban és a gyógyszerek kiválasztásában. Itt fontos a lépcsőzetesség betartása. Először a legenyhébb, mégis hatásos fájdalomcsillapítót használjuk megfelelő dózisban. Használat előtt a vény nélkül kapható gyógyszereknél el kell elolvasni az utasítást, vagy az orvost megkérdezni a mellékhatásokról, így mevédhetjük magunkat a kellemetlenségektől. Fontos az óvatosság a gyermekeknél, betegeknél és a terhes nőknél, sőt a szoptatós kismamáknál is. Ha a gyengébb gyógyszer nem hat, akkor kell fokozatosan, orvosi, gyógyszerészi segédlettel áttérni az erősebb fájdalomcsillapítókra, amelyek még vénymentesek. Fokozatosan növeljük a dózist is. Vannak emberek, akiknél nem egyformán hatnak ugyanazon fájdalomcsillapítók. Ilyenkor egyénre szabottan, kipróbálva kell felfedezni a legmegfelelőbb fájdalomcsillapítót, de azt is csak indokolt esetben, megfelelő dózisban és meghatározott ideig szabad szedni. Nagyon fontos az odafigyelés és az óvatosság. A vényköteles opioid fájdalomcsillapítókat csak orvos írhatja fel vényre, szigorúan meghatározott esetekben, általában súlyos megbetegedéseknél és hosszan tartó, erős fájdalmakkor, és csak megfelelő protokoll és ellenőrzés mellett. Ez már nem a gyógyszerész vagy fogorvos hatáskörébe tartozik, hanem a szakorvoséba.

Fontos megemlíteni, hogy sokan előszeretettel használnak fájdalomcsillapítókat a fogászati gyulladások leküzdésében, sőt elsősegélyre ilyen esetekben. Tudni kell azonban, hogy a fog fájdalma csak egy jelzés, amit a gyulladás is okozhat, és ilyenkor az okot kell feltárni. Ha csak a fájdalmat csillapítjuk, tompítjuk, attól még tovább romolhat a fog, sőt észrevétlenül kifejlődhet mélyebb gyulladás is, szövődményekkel. A szövődmény miatt a kialakult helyzet néha már igen súlyos, sőt a feji véredények, idegrendszer miatt életveszélyes lehet. Ne helyettesítjük tehát a fogászati kezelést fájdalomcsillapítókkal, mert csak magunkat csapjuk be.

(Következő számunkban: Gyógyszer nélküli, természetes fájdalomcsillapítás)