2024. április 19., péntek

Újabb adomány a zombori közkórháznak

A tartományi kormány mintegy 17 millió dinár értékű fölszerelést adományozott a dr. Radivoj Simonović nevét viselő közkórháznak, ami jelentős mértékben lerövidíti a gyomortükrözésre várakozó páciensek listáját. A gasztroszkópiás berendezés mellett a gyógyászati intézmény két altatógéppel is gyarapodott.

Fél év helyett 1-2 hónapot kell várni a gyomortükrözésre (Fotó: Fekete J. József)

Fél év helyett 1-2 hónapot kell várni a gyomortükrözésre (Fotó: Fekete J. József)

A Tartományi Nagyberuházási Igazgatóság eszközeiből vásárolt gyógyászati eszközöket már üzembe is állították, s ebből az alkalomból látogatott Zomborba Nebojša Malenković, a Nagyberuházási Igazgatóság vezetője, valamint Prof. Dr. Vesna Kopitović tartományi egészségügyi, szociálpolitikai és népesedési titkár.

– A zombori közkórház mintegy 190 000 lakos egészségügyi ellátását végzi, ezért a tartomány az elmúlt két esztendőben 57 millió dinárt ruházott be ebbe az intézménybe. Úgy tartjuk, hogy minden egészségügyi beruházás egyben a polgárok egészségvédelmébe tett befektetés. A tartomány területén nagy előrelépés történt az egészségvédelem minőségében, és folytatni kívánjuk az ilyen célú beruházásokat – nyilatkozta Nebojša Malenković. Hozzáfűzte: – Hiába a jól fölszerelt kórházak, ha kevés bennük a szakember. Ez a szerb kormány felelősségi köre, az illetékeseknek mindent meg kell tenniük, hogy a fiatal és jól képzett egészségügyi dolgozók kellő motiváció mellett Zomborban maradjanak, és azt a munkát végezhessék, amelyre egész életükben készültek.

– Jelenleg Vajdaság-szerte 768 szakorvossal kevesebb van a tervekben előrelátottnál. Ha képesek vagyunk beruházni az épületekbe, a fölszerelésbe és a tudás megszerzésébe, akkor meg kell találnunk ezeket a hiányzó szakembereket is. Az Egészségügyi Minisztériumnak meg kell találnia az eszközöket ezen emberek munkába állításához, amivel rövidülnének a várólisták az egészségügyi ellátás minden területén. Mi továbbra is támogatjuk az orvosok képzését, hiszen az új, korszerű berendezések mellé megfelelő szakmai tudás is kell – mondta a tartományi egészségügyi titkár asszony.

A zombori közkórház igazgatója, dr. Milan Grba szerint a tartományi kormánytól kapott berendezés a korábbi hat hónapról egy, legfeljebb két hónapra csökkentette a várakozást a gyomortükrözésre.