2024. április 25., csütörtök

Rend lesz a határban?

Új rendelet Zentán a mezőgazdasági károkozásról

Öt évvel ezelőtt az országban Zentán hoztak elsőként rendeletet a mezei károk elleni védelemről. Azóta összegyűjtötték saját és más községek tapasztalatait, s ezek figyelembevételével állt össze az új rendelet. Mivel az eredetihez képest számos módosításra került sor, így amiatt is hasznosnak vélte a képviselő-testület a múlt heti ülésén új rendelet elfogadását, mert ezzel a szabálysértési bíróság munkáját is megkönnyíti.

Egyebek mellett pontosították a dokumentum szövegét, mert többször megtörtént, hogy nem eléggé pontos megfogalmazás miatt úszta meg a vádlott a büntetést. Sőt a jogi személyekkel nem is lehetett bírságot fizettetni. Emellett a rövidesen hatályba lépő új rendelet átfogóbb a korábbinál, tehát a termőföldek mellett felöleli például a dűlőutakat, a csatornákat, a kutakat vagy éppen a kerítéseket és a mezsgyekarókat, miként a szélvédő erdősávokat is. A címe sokat elárul a tartalmáról: A vetésnek, ültetvényeknek és mezőgazdasági földterületeknek, utaknak, csatornáknak és más létesítményeknek a mezei károktól való védelméről szóló rendelet.

Bizonyos, hogy a gazdálkodók legnagyobb része (nem is miattuk készült a rendelet) eddig sem dobálta a csatornákba vagy hagyta el a kutak környékén és a szántóföldeken a csomagolóanyagokat: zsákokat, flakonokat, leginkább mérgező anyagokkal; a tarlóégetés sem gyakori már; azt is mindenki tudja, hogy nem okozhat kárt a szomszéd parcelláján sem géppel, sem vegyszerekkel, továbbá mérgező csapdákat sem helyezhet ki, mert mindez büntetést von maga után. Megjegyezzük azonban, hogy például a mezsgyekarók, tiltó és figyelmeztető jelek eltávolítása vagy áthelyezése úgyszintén bírsággal jár. Ezentúl tilos lesz a tulajdonos (bérlő stb.) írásos engedélye nélkül idegen földekről begyűjteni a növényi maradványokat, vagy ott jószágot terelni, „legeltetni”, úgyszintén géppel bármilyen tevékenységet végezni vagy egyáltalán ráhajtani (fogatos kocsival is) más földjére, ha arra nincs engedély. Nyilván mondani sem kell, hogy a termények eltulajdonítása szintén büntetendő. A nomád pásztorkodás pedig a község területén nem engedélyezett. Kötelező viszont a parlagfű rendszeres irtása a saját területen; a szélvédő erdősávok eltávolítása vagy rongálása pedig büntetendő, bárkinek a földjén is vannak.

A rendelet kimondja azt is, hogy tilos az utak elszántása, építési törmelék vagy más hulladék kihordása, állati tetemek kidobása – persze mindez a csatornákra és kutakra is érvényes.

Várható, hogy a legtöbb nézeteltéréssel az utak elszántása jár majd, mert ez általános gyakorlatnak számít az egész határban. Igaz, hogy tudják a termelők, hogy szabálytalan, viszont az előírások betartása azzal járhat, hogy több méter szélesen gaz „terem” majd a dűlőutak mentén.