2024. április 18., csütörtök

Öt napja szól a Szabadkai Magyar Rádió

Közszolgálati tartalom magyar dalokkal

Ötödik napja sugároz adást a Szabadkai Magyar Rádió. Az egészen pici szerkesztőségben és stúdióban egyelőre néhányan dolgoznak, de további szerkesztő-műsorvezetőkre lesz majd szükség. A jelenről, tervekről beszélgettünk Bodzsoni Istvánnal, a Pannon RTV igazgatójával, Bencsik István szerkesztő-újságíróval és Zvekán Péter zenei szerkesztővel.

Fotó: Molnár Edvárd

Fotó: Molnár Edvárd

– Az első visszajelzések aránylag jók, de nyilván ez még nem a végleges formája sem tartalomban, sem műsorszerkezetben az adásnak, idő kell ahhoz, hogy felépítsük és megszervezzük, hogy teljes egészében el tudja látni a feladatait – mondja Bodzsoni István.

Elsősorban azt szeretnék elérni, hogy a Pannon Rádió egy szórakoztató, kommerszebb rádióállomás legyen, elsősorban a fiatalokhoz szóljon. A Szabadkai Magyar Rádió pedig egy közszolgálati rádió, amely a nap egyelőre 14 órájában, később a remények szerint 24 órán át az élet minden területéről ad komoly, megbízható információkat.

Azt jelenti-e ez, hogy a hallgatók a rádiózás több műfajával, háttérműsorokkal is találkozhatnak majd ezen a hullámhosszon? A Szabadkai Rádió megszokott műsorai visszaköszönnek-e majd valamilyen formában?

– Szeretném, hogy az összes műfaj megjelenne, amit a rádiózás megenged, kezdve az elemző beszélgetésektől a hírháttér magazinműsoron át egészen a komolyzenei, kulturális tartalmakig. Egyelőre figyelembe kell venni, hogy a Szabadkai Rádió magyar szerkesztőségéből néhányan jöttek át, nekünk kellett néhány embert biztosítanunk, hogy el tudjuk kezdeni az adást. Szükség van még szerkesztőkre, szerkesztő-műsorvezetőkre, s amint ez meglesz, akkor szeretnénk bővíteni a tartalmakat. A Pannon eddig semmilyen anyagi támogatást nem kapott, mi a saját kereteinkből felépítettünk egy kis stúdiót, ami nem ideális, de egy cukorfalat, piciben minden adott. Ebben a pillanatban az alapvető műszaki feltételek adottak. A jövőben, remélem, megvalósul, hogy a jövőbeni médiaházban kap majd ez a rádió is helyet, a Pannon RTV-vel, Magyar Szóval, Hét Nappal együtt.

A Magyar Mozgalom civil szervezet közleményében arra hívja fel a figyelmet, hogy a Szabadkai Magyar Rádió „kalózrádióként” működik, továbbá, hogy a Pannónia Alapítvány igazgató bizottsága elutasította az adás beindítására vonatkozó igazgatói javaslatot. Van-e ennek igazságalapja?

– Több részre kell osztani ezt a problémát. Valóban nincsenek meg azok a formális engedélyek, amelyek szükségesek a frekvenciahasználathoz, de ez a helyzet a Szabadkai Rádió magyar szerkesztőségével az elmúlt nyolc év alatt. Ez a helyzet nem azért történt, mert a Pannon átvette a magyar adást. A Szabadkai Rádió magyar adása így sugározta magyar adását nyolc éven át. Tisztességtelen a közlemény írói részéről, hogy ezt az apró tényt elhallgatják. A Pannon csak folytatja azt, amit örökölt, és kénytelen így folytatni, mert nincs más lehetőség. A másik tény, hogy az elmúlt nyolc év alatt úgy működhetett a Szabadkai Rádió, hogy volt egy hallgatólagos megállapodás a Vajdasági RTV, a Szabadkai Rádió, a szabadkai önkormányzat és a politika között, illetve a szerbiai médiahatóság között. Mindenki hallgatólagosan jóváhagyta ezt az állapotot, annak érdekében, hogy a magyar adás működhessen, sokkal kényelmesebb keretek között, mint szendvicsműsorban tehette volna. A Szabadkai Rádió nem azért szűnt meg, mert a Pannon megszüntette, hanem mert volt egy magánosítási kényszer, amelynek nyomán megszűnt, mert nem volt rá vevő. Amire még válaszolnom kell, hogy a Pannon vezető testületei miképpen fogadták ezt a kezdeményezést. A Pannónia Alapítvány az új szerbiai törvény szerint működik, ami jelentősen visszavette az alapítók jogköreit, és az igazgatót, valamint az igazgató bizottságot ruházta fel ezekkel. Az igazgató bizottság az elmúlt hónapban két ülést tartott, az első ülésen felhatalmazta az igazgatót, hogy tegye meg a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy kivizsgálja, milyen lehetőségek vannak arra, hogy átmentsük a magyar adást. A második ülésen négy tag volt jelen, ketten igennel szavaztak az adás beindítására, ketten pedig tartózkodtak. Ilyen esetben az elnök szavazata a döntő. Vagyis formális tekintetben jóváhagyták a döntés feltételeit. Egyáltalán nem vagyok boldog, hogy az igazgató bizottságon belül ellentétek vannak a tagok között. Abban a pillanatban, hogy ez a kérdés olyan tartalmú lesz, hogy az az alapítókra tartozik, akkor az alapítókkal is konzultálunk, erre hamarosan sor is kerül. Emberként nem tudom, hogyan magyaráznám meg magamnak, hogy ha olyan helyzetben vagyok, hogy megmenthetem néhány ember munkahelyét, és tehetek valamit, hogy tíz-egynéhány ember ne kerüljön az utcára, és ezt a lehetőséget nem használnám ki – valószínűleg szembeköpném magam. Ha választhatok aközött, hogy valamit nem teljesen a szabályok szerint tegyek meg, de meg tudjak menteni egy fontos rádióadást a vajdasági magyar közösség számára, akkor úgy gondolom, hogy jól döntöttem. Vállalom a felelősséget azért, amit tettem – mondta Bodzsoni.

Zvekán Péter zenei szerkesztő elárulta, a Szabadkai Magyar Rádióban szinte csak magyar dalok szólnak majd.

– El szeretnénk érni azt, hogy kilencven százalékban magyar zene szóljon, amire igény is volt. Ez nagyon nagy kihívás. Elenyésző lesz a külföldi zenék száma, a mindennapi rádiózás célja tehát ez. Emellett a zene mint tartalom is megjelenik. Az esti órákban kétórányi dzsesszválogatás, népzene, komolyzene váltja majd egymást, de lesznek tematikus estek is, amelyek nagyon sokrétűek lehetnek. Hétvégén pedig mindenképp megtartjuk a nótákat, vasárnap hallhatja őket majd a hallgatóság – mondta Zvekán Péter.

Bencsik István, a Szabadkai Rádió magyar szerkesztőségének munkatársa elmondta, az ideiglenes műsorrács szerint most van egy reggeli, délelőtti blokk, ahol a szervizinformációk hangzanak el, eseményekről szóló információk, amelyek azon a napon aktuálisak.

– Minden közérdekű információt megkapnak a hallgatók. S ezek az információk a délelőtt folyamán több alkalommal is elhangzanak. Emellett vannak fontosabb témák, hírmorzsák, amelyekről a hírműsorokon kívül említést teszünk. Arra nincs még kapacitás, hogy önálló hírműsorokat készítsünk. A hír megírása nagyon komoly és időigényes folyamat. Egyelőre a Pannon Rádió híradóit vesszük át, de témákat feldolgozunk mi magunk is. Részt veszünk a Pannon napindító ülésén, közösen beszéljük meg a feladatokat, témákat. Be kell majd kapcsolni a tudósítói hálózatunkat is, hogy ahol hallhatnak bennünket, ott kövessük az eseményeket. A pici szerkesztőségben nagyon jól érzem magam, tapasztalt kollégákkal dolgozom, nem veszek észre semmit, ami gátolna a munkámban – mondta el Bencsik István.