2024. április 20., szombat

A vajdasági magyar költészet ünnepe

Szombaton Udvarnokon vetélkedik az 5. Szűcs Imre Gyermekversmondó Verseny több mint 120 résztvevője

A Jó Pajtás szerkesztősége a Magyar Szó Kft.-vel, valamint a bégaszentgyörgyi, és kishegyesi önkormányzat támogatásával ötödik alkalommal rendezi meg Udvarnokon a Szűcs Imre Gyermekversmondó Versenyt, amely valójában az egykor igen népszerű Jó Pajtás Nyelvművelő Verseny folytatása.

A vetélkedő szombaton 11 órakor kezdődik az udvarnoki Művelődési Házban, ahol minden érdeklődőt szívesen látnak. A rendezvény már csak azért is párját ritkító, mert a vajdasági magyar költészetet élteti a szórványban, mint ahogyan azt a kishegyesi Pál Károly ötletgazda egykoron megálmodta. Ez a verseny ugyanis az általános iskolás korosztály vetélkedője, egyetlen kikötéssel: a vajdasági magyar költészet anyagából kell választani.

Az elmúlt években átlagosan 15-20 helységből 70-80 tanuló mérettetett meg ezen a bánáti versenyen az egész tartományból. Idén az általános diáklétszámcsökkenés ellenére 126 benevezés futott be gyermeklapunk címére, szabadkai, kisoroszi, kishegyesi, bácsfeketehegyi, szentmihályi, magyarcsernyei, zentagunarasi, topolyai, zentai, temerini, óbecsei, palicsi, muzslyai, tiszakálmánfalvi, tordai jelentkezőkkel. Teljesítményüket háromtagú zsűri: Kovács Jolánka muzslyai könyvtáros, Molnár Krekity Olga kishegyesi újságíró, Latinovits Zoltán-díjas vers- és prózamondó, a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületének alapítója és Barta Júlia bácsfeketehegyi óvónő, Magyar Életfa díjas, többszörös díjazott felkészítő tanár összetételben fogja elbírálni. A rendezvény alkalmával Bordás Győző megnyitja Lazukics Anna fotókiállítását, melyet a XX. század jeles vajdasági magyar költőinek szentelt, s melyről a Jó Pajtás e heti számában poszter jelenik meg.

A versenyzőket néhány észak-bácskai településen autóbusz veszi fel.

A jutalmakat a Magyar Szó Kft.-n kívül az újvidéki Atlantis Kiadó és Forum Könyvkiadó, a budapesti Kolibri Kiadó, valamint az újvidéki Bogdan Šuput Formatervezői Középiskola magyar tagozatainak diákjai biztosították.