2024. április 23., kedd

Reakciók Ponta lemondása kapcsán

Klaus Iohannis román államfő szerint Victor Ponta kormányfő megkésve, csak azután szánta rá magát a lemondásra, hogy emberek haltak meg Bukarestben. Az államfő szerint az emberek azért vonultak az utcára kedden, „hogy jelenjen meg végre a felelősségvállalás a román politikában”. Megállapította, a szerdaiak voltak a valaha látott legtisztább utcai megmozdulások (Bukarestben). Nem történt incidens, összetűzés, de az emberek mégis határozottan elmondták, hogy mit akarnak.

„Halottakra volt szükség, hogy ez a lemondás megtörténjen. Ha a törvényeket tiszteletben tartották volna, senkinek sem kellett volna meghalnia” – állapította meg Iohannis. Hozzátette, sokan nagyon későn értették meg, hogy a nép akaratát nem lehet figyelmen kívül hagyni.

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke az MTI kérdésére értékelte a Romániában kialakult politikai helyzetet.

„Nem látom elképzelhetőnek, hogy a mostani koalíció egy új miniszterelnökkel tovább kormányozzon. El tudom képzelni, hogy a mostani ellenzékből alakuljon kormány, vagy hogy kisebbségi kormány alakuljon, vagy hogy esetleg egy technokrata kormány alakuljon. És el tudom azt is képzelni, hogy előre hozott választások következzenek”– jelentette ki az RMDSZ elnöke. Hozzátette, Klaus Iohannis államfőnek kell szerdán vagy csütörtökön tárgyalásokra hívnia a parlamenti pártok képviselőit, és az elnökön áll, hogy kit bíz meg kormányalakítással. Kelemen Hunor kevéssé tartotta valószínűnek az előre hozott választásokat.

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) az MTI-hez eljuttatott szerdai közleményében üdvözölte a miniszterelnök „rég várt döntését”. „Egyértelmű pozitívumként könyvelhető el a doktoriját plagizáló, magyarellenes megnyilvánulásai miatt is elhíresült politikus távozása, s csak remélhetjük, hogy ezzel lehetőség nyílik a romániai politikai élet normalizálására, és beindul végre egy rég várt megtisztulási folyamat – állapította meg az EMNP.

Mircea Dusa védelmi miniszter lehet Románia ideiglenes kormányfője mindaddig, amíg új kormány alakul Bukarestben. Erről Victor Ponta leköszönő miniszterelnök beszélt a baloldali kormánykoalíció szerdai üléséről távozóban.