2024. április 19., péntek

A világot a tálcán, vagy a fazékban kínálja?

Konferencia kezdődik ma a kisebbségi média helyzetéről és lehetőségeiről

Ma kezdődik Belgrádban a kisebbségi nyelveken megjelenő tájékoztatási eszközök negyedik regionális konferenciája, ahol mindenek előtt a kisebbségi média, illetve a helyi médiumok helyzetéről és fennmaradási lehetőségeiről beszélnek majd.

A tartományi tájékoztatási titkárság, valamint az Európai Unió szerbiai delegációja által támogatott, a Magyar Szó, a Media Change, a Médiumok Asszociációja, a kisebbségek nyelvén megjelenő és lokális média fejlesztőközpont, a Giacomelli Media, valamint a Heror Media Pont által szervezett tanácskozáson három blokkban vitatják meg a szakértők és a média képviselői a média helyzetét, így például az első blokkban, amelynek a Média fizikája és metafizikája – tálcán, vagy fazékban kínált világ? címet adták, felszólal majd Zaneta Skerlev médiaszakértő, Robert Čoban, a Color Press Group kiadó tulajdonosa, illetve Kozma Zoltán, a Pannon-RTV főszerkesztője, Ljubica Marković, az EU Info Centar munkatársa, valamint Anna Jaškova, az RTV2 főszerkesztő-helyettese. A második blokkban a kísérletezésről, mint a fejlődési lehetőség kulcsáról beszélnek majd. Így előadást tart Ladeja Godina Košir, a Giacomelli Media igazgatónője, Branko Greganović, az NLB Bank képviseletében, Jasmina Knežević, a Bel Medic képviseletében, Narcis Selimić, a Partner Reasearch & Solution igazgatóhelyettese, Tamara Krstić, a FIMEX marketingigazgatója, dr. Lynne Montgomery, a Contrugli Business School alelnöke, illetve Dubravka Urošević, az Universal Media képviseletében. A harmadik blokkban ugyanakkor a helyi médiumok és a kisebbségek nyelvén megjelenő médiumokban történő változásokról lesz szó, amikor Bojan Brezigar, a szlovéniai Primorski dnevnik igazgatóbizottságának elnöke, Maurizio Tremul, a szlovéniai olasz unió képviseletében, Massimo Sbarbaro, a szlovéniai Rubedo igazgatója, illetve Nataša Heror, a Heror Media Pont igazgatónője tart majd előadást.

A konferencia pénteken és szombaton fojtatódik a marketingről és a média helyezkedési lehetőségeiről, Újvidéken a Magyar Szó ad majd neki otthont.