2024. április 25., csütörtök

Szorosabb együttműködés Bosznia-Hercegovinával

A két ország kormányának közös ülésén konkrét infrastrukturális projektumokról is szó esett

A szerb és a bosznia-hercegovinai kormányok első közös ülésén a felek tegnap Szarajevóban megállapodtak abban, hogy a két ország a jövőben szorosabban együttműködik egymással, valamint közösen dolgoznak a gazdasági helyzet jobbá tételén. Az egyeztetés mentén a jövőben az eddigieknél több közös gazdasági társaságot alapít a két ország.

Konkrét projektumokról is szó esett, így körvonalazták a Ljubovija–Bratunac 110 kW-os távvezeték kiépítését, valamint a közös, uniós alapokból pénzelendő infrastrukturális projektumokat, mint amilyen a Belgrád–Szarajevó vasútvonal, a Bosznia–Hercegovina–Šabac–Újvidék közút kiépítése.

A közös kormányülést megelőzően Aleksandar Vučić szerb miniszterelnököt Denis Zvizdić, Bosznia-Hercegovina elnökségének elnöklője, majd Mladen Bosić, a Szerb Demokrata Párt elnöke fogadták.

A két ország közötti nyitott és súlyos kérdéseket együttműködéssel lehet megoldani, hangsúlyozták Vučić és Zvizdić közös sajtótájékoztatójukon. Ez az országhatárokra is vonatkozik, fűzték hozzá.

Mint arra a szerb miniszterelnök rámutatott, Szerbia és Bosznia-Hercegovina országhatárainak 97 százalékával kapcsolatban megegyezik a felek álláspontja. A maradék három százalék tekintetében is biztosan közös nevezőre lehet jutni, fűzte hozzá Vučić, aki a fegyverkezés témájára is kitért.

– Szerbia nem vásárol offenzív fegyvereket. Belgrád nem őrült meg és eszébe sem jut bárkit megtámadni. Szerbia fegyveripara sikeres és reményeink szerint Bosznia-Hercegovinával is gyümölcsöző lesz majd az együttműködés ezen a területen – fogalmazott Vučić, majd a két ország közötti első kormányülés jelentőségét hangsúlyozta, rámutatván: az ülésre szinte pontosan huszonöt évvel a volt Jugoszlávia területén zajló fegyveres összecsapások kirobbanását követően került sor.

– A kormányüléssel a polgároknak kívánunk üzenni: közösen indulunk el a jövő útján. Közösen szeretnénk megoldani a problémákat, kapcsolatainkat a megértésre és az ésszerűségre kívánjuk alapozni. Mindannyiunk szeme előtt gyermekeink jövője lebeg. Hiszem, hogy egyre fontosabbá válunk egymás számára. Magától értetődik, hogy a boszniai Szerb Köztársaságot szeretjük. Ugyanakkor Bosznia-Hercegovina nem csak emiatt Szerbia egyik legfontosabb partnere a régióban. Nem kérjük, hogy Bosznia-Hercegovina is Szerbiát tekintse legfontosabb partnerének, de azért küzdeni fogunk, hogy elnyerjük az emberek bizalmát, hogy elfogadják a szerbiai termékeket és egymás kereskedelmi partnerei lehessünk. A szerbek és a bosnyákok közötti kapcsolatok meghatározóak a régión belüli kapcsolatok tekintetében. És ugyanúgy beszélek Szarajevóban, mint ahogyan azt a boszniai Szerb Köztársaságban teszem. Mélységesen tisztelem Milorad Dodik elnököt, akinek pedig elmondom, hogy a bosznia-hercegovinai elnökség tagjait is becsülöm – emelte ki Vučić, majd nyilvánosan is meghívta Zvizdićet, hogy év végéig látogasson Belgrádba.

A két kormány négy államközi megállapodást is aláírt: a háború ideje alatt eltűnt személyek felkutatásáról, a telekommunikációs együttműködésről, a környezetvédelemről és a visegrádi Szokoli Mehmed pasa hídjának megőrzéséről.