2024. április 24., szerda
Szigetvita

Peking nem kér az amerikai provokációkból

Peking tegnap ismét arra figyelmeztette az Egyesült Államokat, hogy tartózkodjon a provokatív cselekményektől a Dél-kínai-tengeren, mert azokat országa nem hagyja válasz nélkül. A külügyminisztérium szóvivője azokra az újabb amerikai kijelentésekre reagált, amelyek szerint Washington a jövőben is demonstrálni kívánja a szabad hajózhatóság iránti elkötelezettségét a térségben. Az amerikai haditengerészet negyedévente két alkalommal kíván olyan járőrözést tartani, mint amilyet a közelmúltban tett, 12 tengeri mérföldön belüli távolságra megközelítve kínai, Fülöp-szigeteki és vietnami szigeteket.

Hua Csun-jing szóvivő hangoztatta, hogy országa mindig is tiszteletben tartotta és védelmezte a hajózás, valamint a repülés szabadságát a nemzetközi joggal összhangban. Ugyanakkor – tette hozzá – ellenzi, hogy bármely ország e szabadságot ürügyül használva megsértse Kína szuverenitását és biztonságát. „Határozott választ fogunk adni a szándékos provokációra, bármely országtól eredjen is” – állapította meg, hozzátéve, hogy hazája szoros figyelemmel kíséri a helyzetet.

Azt követően, hogy az amerikai USS Lassen romboló (a felvételen) múlt heti járőrözése során behatolt olyan területekre, amelyeket Kína felségvizének tart, Peking bekérette a külügyminisztériumba az amerikai nagykövetet, és más csatornákon keresztül is tiltakozását fejezte ki.

Washington a lépéssel azt az álláspontját kívánta nyomatékosítani, hogy nem fogadja el a zátonyok feltöltésével keletkező mesterséges szigetek nemzetközi jogi értelemben vett „szigetstátusát”, vagyis azt, hogy azok parti vizekkel rendelkeznek.

Harry Harris, az amerikai hadsereg csendes-óceáni parancsnokságának parancsnoka szintén tegnap Pekingben, a Peking Egyetem Stanford Központjában tartott előadásában az esetleges félreértések elkerülése végett a hadseregek közötti kapcsolatok szorosabbra fűzését szorgalmazta. Az admirális ugyanakkor megerősítette, hogy az USA korlátozás nélkül kíván repülni, hajózni és egyéb tevékenységet folytatni, ott, ahol erre a nemzetközi jog lehetőséget biztosít, ez alól a Dél-kínai-tenger sem kivétel. Szavai szerint a rutinjárőrözéseket nem volna szabad fenyegetésként értelmezni.

Harrissal folytatott találkozóján Fang Feng-huj vezérkari főnök megismételte, hogy Kína ősidők óta a saját területének tartja a szóban forgó dél-kínai tengeri szigetcsoportot. Egyúttal újságírók előtt sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy tárgyalásuk hangulatára rányomják a bélyegüket az elmúlt hét eseményei.