2024. április 19., péntek

Újdonságok a pedagógus-továbbképzésben

Az érdeklődők november 22-éig pályázhatnak a továbbképzési programok akkreditálására
(Molnár Edvárd felvétele)

(Molnár Edvárd felvétele)

Kedden Szabadkán a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar dísztermében ismeretterjesztő előadást tartottak a Vajdasági Pedagógiai Intézet által kiírt pedagógus-továbbképzési programokról és az akkreditáció folyamatáról. A pedagógiai intézet október 22-én írta ki a továbbképzési programok akkreditálására szóló pályázatát, amely egy hónapig, november 22-ig lesz nyitva. Az egybegyűlt pedagógusokkal és szakemberekkel a VPI munkatársai ismertették a tudnivalókat.

A november 22-éig leadott továbbképzési programokat a pedagógiai intézet 2016 májusáig bírálja el, nyilatkozta lapunknak Csapó Mónika, a MTTK külkapcsolati és pályázati referense. Mint azt hozzátette, a pályázat a 2016/17-es és a 2017/18-as tanévre vonatkozik.

Az MTTK az előző ciklusban öt továbbképzést akkreditált, ezúttal pedig húsz programot terveznek elismertetni, emelte ki Csapó Mónika, hozzátéve: az MTTK igyekszik minél inkább a módszertani programokra összpontosítani, hiszen a gyakorló pedagógusok számára valódi gyakorlati segítséget szeretne nyújtani.

– A továbbképzésekkel igyekszünk minden területet lefedni, mind a matematikai tartalmakat, a magyar nyelvet és a természetet, mind a testnevelést. Ezúttal különös figyelmet fordítunk a hátrányos helyzetű gyermekekre, mivel tapasztalataink szerint a gyakorló pedagógusok manapság ezzel a problémával szembesülnek a leginkább. Az akkreditálási folyamatokat sikeresnek nevezném, hiszen a pedagógiai intézet is arra törekszik, hogy elismerjék ezeket a programokat, nem az a szándék, hogy megnehezítsék az intézmények helyzetét. A pedagógiai intézet az akkreditálni kívánó intézmény sikerességéhez ugyanúgy hozzájárulni kíván, mint a gyakorló pedagógusok pontgyűjtéséhez és szakmai továbbképzéséhez – taglalta Csapó Mónika.

Dr. Violeta Petković, a pedagógiai intézet a vajdasági oktatás fejlesztésével megbízott részlegének vezetője emlékeztetett, hogy egy héttel a pályázat kiírását megelőzően hatályba lépett a pedagógus-továbbképzési programokról szóló új szabályzat. A dokumentum rendelkezései a korábbi szabályzáshoz képest néhány újdonságot honosítanak meg a rendszerben.

Dr. Petković szerint a legfontosabb módosítás a programok tekintetében meghatározott prioritásokra vonatkozik. A korábbiakban a pedagógiai intézet tíz prioritást határozott meg, ezúttal viszont ötre csökkentették ezt a listát. A prioritáslistán a következő elvárások szerepelnek: Individuális hozzáállás a gyermekekkel való munkához; A gyerekek tanulmányi előmenetelének figyelemmel kísérése; A tankönyvek és a módszertani segédanyagok kiválasztása, kidolgozása, használata; Toleráns és diszkrimináció mentes környezet megteremtése az oktatási intézményekben; A biztonsági kockázatok felismerése;

A későbbiekben akkreditált továbbképzések közvetlenül és online oktatás formájában is megvalósulhatnak. A továbbképzés résztvevői egy-egy továbbképzést követően elismervényt, valamint pontokat kapnak, a szervező pedig köteles jelentést összeállítani, amelyet a pedagógiai intézetnek kell továbbítania. A szakmai összejövetelek, amelyek a vonatkozó szabályzat értelmében a konferencia és kongresszus szinonimája, szintén továbbképzésnek tekintendőek, és mint ilyenek, pontot hoznak a részt vevő pedagógusnak.