2024. április 19., péntek

Kori Udovičkivel tárgyaltak a nemzeti tanácsok vezetői

Kori Udovički helyi önkormányzati és államigazgatási miniszterrel tárgyaltak a szerbiai nemzeti tanácsok vezetői. A tanácskozáson a nemzeti kisebbségeket érintő fontosabb témákat vitatták meg a felek. A Magyar Nemzeti Tanácsot Hajnal Jenő elnök képviselte.

– A magyar közösség szempontjából az egyik kulcsfontosságú kérdés a kisebbségi oktatás helyzete, így sokkal jobb kapcsolatot kell kialakítani a szerb oktatási miniszterrel, hiszen még a mai napig bizonytalan, mi lesz azokkal az osztályokkal, amelyek 15 főnél kisebb létszámmal nyíltak meg – emelte ki az MNT elnöke, Hajnal Jenő.

– Az oktatáson belül a 15 főnél kisebb létszámú osztályok megtartására nyújtottuk be igényeinket, a tanfelügyelőséggel kapcsolatos, anyanyelvhez fűződő igényeket fogalmaztuk meg, a tankönyvek behozatalával kapcsolatos fontos dolgokat tárgyaltuk meg, és elsősorban a kisebbségi oktatásnak az alapkérdései kerültek az elmúlt időszakban a figyelem középpontjába – mondta Hajnal.

A tárgyaláson egyebek mellett szó esett a befejeződött médiaprivatizációról is. A következő időszakban a nemzeti tanácsok képviselői és az illetékes minisztérium megtárgyalja annak lehetőségét, hogyan lehetne megmenteni a kisebbségi médiumokat.

– Az ami egyértelművé vált a Magyar Nemzeti Tanács szempontjából, az elképzelésünk, hogy például a Szabadkai Rádió magyar szerkesztőségének az átmentése olyan formában történjen meg, ahogyan ezt mi kezdeményeztük és javasoltuk, ez ebből a szempontból ebbe a koncepcióba teljes mértékben beleillik, hiszen számos más törvény, akadály nehezítette meg azokat az elképzeléseket, amelyek egy önálló alapítvány létrehozását kezdeményezték és amelyek – most már még inkább nyilvánvalóvá válik, hogy ellehetetlenítették volna azokat az elképzeléseket, amelyeket a kezdeményezők akkor javasoltak – mondta Hajnal Jenő.

A tárgyaláson szó volt az esetleges kormányközi kisebbségi vegyes bizottságok létrehozásáról is, amelyek korábban már működtek Szerbiában.