2021. július 26., hétfő

Vakcina za lečenje raka pluća

Oko 900 pacijenata može da započne kubansku terapiju

I u Srbiji može da se primi vakcina za lečenje raka pluća, ne treba zbog toga putovati za Kubu – izjavio je ministar za zdravlje Zlatibor Lončar. Kao što je naglasio, nabavljeno je 1680 vakcina koje se mogu upotrebiti tokom terapije kod pacijenata kod kojih je bolest uznapredovala.

U Molekularno-imunološkom centru u Havani, godinama se vrše istraživanja. Ispituje se lek koji doduše ne sprečava nastajanje raka pluća, ali može da preokrene razvoj bolesti čak i kod pacijenata koji su u poslednjoj fazi raka. Od kada se ova vest pročula, u više država su započeta klinička ispitivanja leka pod imenom CimaVax EGF (koji inače spada u kategoriju lekova za jačanje imuniteta, jer uz pomoć svojih antitela koja napadaju belančevine koje omogućavaju nekontrolisan rast ćelija, smanjuje rast kancera). U Evropskoj Uniji se već dve godine ispituje ova vakcina, koja nije registrovana ni u Uniji, a ni u Srbiji: do sada je ovaj preparat dobio dozvolu za promet samo u Kubi, Malaziji i Peruu.

Međutim prvog oktobra Zavod CIMAB, koji proizvodi vakcinu i Torlak iz Srbije potpisali su sporazum o saradnji tako da je ovih dana stiglo 1680 vakcina u Srbiju. Zahvaljujući tome, juče se moglo započeti sa testovima na osnovu kojih će se izabrati pacijenti kod kojih će se primeniti ova vakcina prilikom terapije, određene tokom kliničkih ispitivanja. Zlatibor Lončar je ukazao na to da je učešće u kliničkim ispitivanjima dobrovoljno. Tokom terapije, koja traje dve godine sa ovom vakcinom se konstantno prati stanje pacijenata. Vakcina će se primenjivati kod pacijenata čija je bolest uznapredovala, gde je kancer u četvrtom stadijumu i u slučajevima gde je pacijentu prema proceni lekara ostalo manje od šest meseci života. Ministar kaže da vakcina može produžiti život pacijenata za 2-5 godina.

- Nakon stizanja vakcine više nema potrebe da naši pacijenti putuju u Kubu i da tamo ilegalnim putem za velike pare kupuju vakcinu, naime ona se i u Kubi izdaje samo na lekarski recept. Za sada ne možemo tačno reći koliko će pacijenata dobiti ovu terapiju, ali će se već sada započeti sa testiranjem pacijenata, stučnjaci stižu za 10-15 dana, kada ćemo moći da počnemo i sa primenjivanjem vakcine – naglasio je Lončar.

Direktor Pulmološkog zavoda Vojvodine Branislav Perin rekao je da se u Srbiji godišnje kod šest hiljada ljudi dijagnostikuje rak pluća. Više od 50 posto njih spada u kategoriju gde se ova vakcina može primeniti. Kao što je rekao, vakcina se primenjuje u četvrtoj fazi bolesti, što trenutno znači oko 1000-1100 pacijenata. Vakcina će se kod otprilike 900 bolesnika moći koristiti sa dobrim šansama, ali pre toga pacijente čekaju ispitivanja. U Zavod za pulmologiju Vojvodine, odnosno u beogradski Klinički centar Bežanijska Kosa, stigli su testovi koji se moraju uraditi na pacijentima. Dr. Perin je rekao da nisu poznate nuspojave vakcine, zna se samo o onima koje se pojavljuju tokom bilo kojeg drugog vakcinisanja: može se pojaviti povećanje temperature, crvenilo, otok na mestu uboda, bol.

Pošto je kliničko ispitivanje vakcine u toku, za vreme terapije pacijenti ne moraju da plaćaju.