2024. április 25., csütörtök

Előírások már vannak, még csak be kéne őket tartani!

Az élelmiszerek címkéit csak azután kezdtem jobban szemügyre venni, miután pár éve súlyemelés közben kiment belőlem a szufla és a megpakolt rúd csörgéssel, csattogással esett a padlóra. Akkor a tapasztaltabbak rögtön csak annyit mondtak, hogy olyasmit egyek, amelyben több a fehérje.

„Ott írja a csomagolás hátulján. Meg a kalóriaértéket is. Ezekre figyelj oda. Meg a zsírokra, szénhidrátokra is” – mondták röviden a „mesterek”.

Akkoriban ez mind nagyon egyszerűnek tűnt, még ha nem is értettem a táplálkozástudományhoz. Bezzeg, ma még a tapasztaltabb vásárlók is megvakarják fejük búbját, amikor elkezdik a csomagolást tanulmányozni.

Persze, nem azért, mert a szerbiai gyártók átvették az április elsején hatályba léptetett, terméknyilatkozatokról szóló határozat előírásait, amelyek kötelezik a gyártókat, hogy az EU-s szabványoknak megfelelő terméknyilatkozattal kell ellátniuk minden itteni terméket.

Pontosabban, minden olyan termékkomponensnek, amely esetleg allergiás reakciókat vagy egyéb megbetegedéseket váltana ki, külön, kiemelt betűtípussal kell szerepelnie a csomagoláson, ugyanakkor, az idevágó szabálykönyv előirányozza, hogy a koffeint és egyéb stimulánsokat tartalmazó árucikkeken is legyenek jól kivehető figyelmeztetések. Ezenkívül kötelesek feltüntetni a termék állagát, a gyártási helyet és a termék hivatalos megnevezését. A hústermékeken szerepelnie kell a behozatali ország nevének is.

Ez mind szépen, és jól hangzik (hiszen azt jelenti, hogy végre minden információt megkapunk az összetevőket illetően, nincs tovább sejtetés, sunyi félmondatok), viszont a lehetőségek országában (értsd: itt) a gyártók nemes egyszerűséggel elfelejtették időben átfogalmazni a nyilatkozatokat, amelyre mellesleg 18 hónapjuk volt. A helyzet abszurditását tovább növeli az is, hogy az illetékes minisztériumi szervek egyike pedig (az agrártárca Állategészségügyi Hivatala) zöld fényt adott a mulasztást elkövetett készítőknek, révén hogy ellenőreik csak a nyilatkozatok terén tapasztaltak szabálysértést, élelmiszer-biztonsági szempontból nem.

Ha esetleg most kétségbe esett a kedves Olvasó, ne tegye, ugyanis az ürömbe került egy kis öröm is!

Ugyanis nemsokára egy olyan szabálykönyvet fognak hatályba léptetni az illetékesek, amely szigorúan tiltani fogja az egészségügyi reklámszövegek csomagolásra való nyomtatását, hogy ezzel se tévesszék meg a gyártók a vásárlókat.

Persze, a legtöbben már eleve nem dőltek be azoknak a csomagolásra nyomott állításoknak, miszerint egy egyszerű palackozott, vitaminos szörp, vagy tartósított rozskenyér erősíti az immunrendszert, méregteleníti az egész szervezetet, felveszi a harcot a baktériumokkal, vírusokkal, daganatos megbetegedésekkel, csökkenti a stresszt, növeli az endorfintermelést, a libidót, a fizetést, és esélyeinket a lottón.

Igaz, a fenti szöveg túlzás, viszont több szakember is arra mutatott rá, hogy „kicsikét” elragadtatták magukat a gyártók, az állam pedig sokáig nem foglalkozott ezzel a témával.

– Ezek a készítmények nem gyógyszerek, azok paramétereit a rájuk vonatkozó törvényben fogalmazták meg, az élelmiszerek pedig értelemszerűen az élelmiszerekről szóló törvény hatáskörébe tartoznak. Az élelmiszer-ipari termékek esetében tilos az esetleges gyógyhatások terméknyilatkozatba foglalása. A táplálékkiegészítők és az élelmiszerek a szervezet normális működéséhez járulnak hozzá, és a gyógyszerek azok, amelyek gyógyítanak – fogalmazta meg a legtalálóbban az esettel kapcsolatban Danica Zarić, az IHIS Nutricionizam nevű élelmezési szakintézmény igazgatója.

A fent felsorolt intézkedések egyébként mind az idevágó EU-s szabványokhoz való alkalmazkodás részeit képezik. Egyrészt, ebből is látszik, hogy az ország nem éppen robog az eurointegrációs úton, jobban mondva zötyög, hiszen útközben kell neki minden olyan hibát kijavítania, amelyet más országok már megtettek. A példából pedig (a különböző halasztások és meggondolatlan terméknyilatkozati kijelentések hallatán/láttán) nem tanult senki.

További problémát jelenthet ebben a témában az is, hogy sok esetben magukat a vásárlókat sem érdekli ez a téma, holott a tudatos táplálkozással több kellemetlenséget is elkerülhet a fogyasztó. De a találomra megírt terméknyilatkozatokkal ember legyen a talpán aki tudatosan képes bevásárolni! Már ha egyáltalán megengedheti magának, hogy válogasson…