2024. április 19., péntek

Hiába olcsók a lakások

Senki sem vásárol ingatlant, az újvidéki ingatlanpiac továbbra is válságban van, annak ellenére, hogy a négyzetméter ára soha sem volt ennyire alacsony

A Bomil ingatlanügynökség munkatársa szerint az árak már hosszabb ideje stagnálnak. Az ingatlan ára attól függően alakul, hogy a városnak melyik részében van, régebbi-e az épület vagy új, de az sem mindegy, milyen a beosztása és mekkora az épület. A gazdasági válság és a pénztelenség miatt a vásárlóknál megváltoztak a prioritások, úgyhogy manapság nem az a legfontosabb, hogy a város melyik részében van az ingatlan.

Az alacsony ingatlanárak ellenére nagyon kevesen vásárolnak lakást. A Lázár cár sugárút mentén is az utóbbi években egymás után emelték a lakóépületeket, a városban számos helyen új, gazdátlan lakások várják leendő lakóikat (Dávid Csilla felvétele)

Az alacsony ingatlanárak ellenére nagyon kevesen vásárolnak lakást. A Lázár cár sugárút mentén is az utóbbi években egymás után emelték a lakóépületeket, a városban számos helyen új, gazdátlan lakások várják leendő lakóikat (Dávid Csilla felvétele)

A vásárló most inkább megvesz egy 50 négyzetméteres lakást egy kevésbé attraktív helyen, mint fele akkorát közel a városközponthoz. A legkeresettebbek a 35–45 négyzetméteres, másfél szobás lakások, illetve a 60 négyzetméter körüli két és fél szobásak. A legkedveltebb városrészek az egyetemek környéke, a Limán és a Grbavica városrész, valamint a városközpont, ahol a négyzetméter ára 1000 és 1300 euró között ingadozik. Legolcsóbbak a lakások a Heréskertben, a Repülős településen, valamint a Szatelliten, négyzetmétere 700–1000 euró. A vevők nagy többsége a nemrégiben épített lakások mellett dönt, mert ilyen vásárlás után visszakaphatják a forgalmi adót.

Dragan Rabatić, a Solis nekretnine ingatlanügynökség eladási részlegének az igazgatója elmondta, hiány van a piacon a 120 négyzetméter körüli, nagyobb méretű lakásokban – írja a Dnevnik napilap. Az utóbbi időben sokszor került az ingatlanügynökség abba a helyzetbe, hogy nem volt a kínálatukban elegendő nagy lakás, többen kerestek 120 négyzetméteresnél nagyobbat. Pár évvel ezelőtt a vásárlók többsége banki hitelek segítségével vette meg a lakást, mára azonban megváltozott a helyzet.

– Mára már kiegyenlítődött az arány, az emberek fele készpénzért vásárol, a másik fele meg hitelből – mondta Rabatić. – A vásárlók nem szeretik a lakáscserét, habár ez a lehetőség is fennáll, de sokkal bonyolultabb a szükséges dokumentáció beszerzése és az ügyintézés.