2024. április 25., csütörtök

Tisztelgés a mártírok emléke előtt

Moholon megemlékeztek az 1944/45-ös megtorlások ártatlan magyar áldozatairól

Moholon a katolikus temetőben lévő emlékműnél hétfőn, halottak napján megemlékezést tartottak az 1944/45-ben ártatlanul meghurcolt és kivégzett magyar áldozatok tiszteletére a moholi plébánia, a Vajdasági Magyar Szövetség helyi szervezete és a Csobolyó Művelődési Egyesület szervezésében. A megemlékezés kezdetén Mester Dániel plébános imát mondott, és megszentelte a kivégzett falubeliek névsorát tartalmazó emléktáblát és a nagy keresztet. Majd két kisiskolás, Boja Lúcia és Nagy Nikoletta szavalata tette ünnepélyesebbé a rendezvényt.

Mester Dániel moholi plébános megszentelte az áldozatok emlékművét (Csincsik Zsolt felvétele)

Mester Dániel moholi plébános megszentelte az áldozatok emlékművét (Csincsik Zsolt felvétele)

A megemlékezésen dr. Plank Zoltán, Magyarország szabadkai főkonzulátusának konzulja, Világos Tibor, a VMSZ Ada községi szervezetének elnöke, valamint Pásztor Bálint, a VMSZ köztársasági képviselője mondott ünnepi beszédet. Pásztor Bálint kiemelte, hogy a vajdasági magyarság évtizedek óta a családi halottakon kívül a nemzet halottjaira is emlékezik halottak napján.

– Azok az emberek, akiknek a neve itt a márványtáblán van, és valószínűleg még sokan mások, mártírhalált haltak 1944/45-ben. Azért kellett meghalniuk, mert magyarok voltak. Ugyanúgy áldozatai, vértanúi a magyar nemzetnek, mint az 1956-os forradalom hősei vagy az aradi vértanú tábornokok és az első magyar miniszterelnök. Azért jöttünk össze itt, a moholi temetőben és Vajdaság több tíz településén, hogy ezekre az emberekre emlékezzünk, és lerójuk a kegyeletünket előttük. Hiszen ezeknek az embereknek sem ravataluk, sem temetésük nem lehetett, sőt a hozzátartozók is évtizedeken keresztül kizárólag suttogva, titokban beszélhettek róluk, pedig semmilyen bűnük nem volt – közölte Pásztor Bálint, aki hozzátette, hogy a vajdasági magyarságnak az a feladata, hogy megemlékezzen az áldozatokról, és megőrizze emléküket, továbbadva azt az utódoknak. Megjegyezte, hogy a vajdasági magyar közélet szereplőinek pedig az volt a feladatuk, hogy elérjék az ártatlan áldozatok rehabilitációját, ebben a tekintetben, ami jogilag megtehető volt, azt az elmúlt időszakban megtették.

A megemlékezés koszorúzással zárult. Az áldozatok emlékművénél koszorút helyezett el dr. Plank Zoltán konzul, a Magyar Nemzeti Tanács nevében Krizsán Vilmos, a VMDK részéről Kalmár Gábor, a VMDP nevében Györe Béla, a SZHP részéről Stanka Mihajlov, Manuela Obradović, Dragan Čeleketić és Apró Erzsébet, valamint a VMSZ adai szervezete nevében dr. Tóth Béla és Illés Veronika, illetve VMSZ részéről Pásztor Bálint, mgr. Fehér László, Világos Tibor és Patyi Lajos.