2024. április 20., szombat

Homéroszi kapocs Óbecsén

A Népkönyvtárban mutatták be Csorba Zoltán első regényét

Mi a kapocs Homérosz és Óbecse között? Ellátogat-e legközelebb Saint-Germain gróf a szerző szülővárosába? Lesz-e folytatása a fordulatos történetnek? Sokan vártak választ ezekre a kérdésekre az elsőkönyves Csorba Zoltán Homéroszi kapocs című regényének szombati bemutatóján az Óbecsei Népkönyvtárban.

– Olyan újságíró voltam, aki szeret írni. Hiányzott már az írás, és a szépirodalom nyújtotta szabadság is. Amikor elkezdtem írni, nem gondoltam arra, hogy egyszer könyv formájában megjelenik ez az írás, csak a saját örömömre alkottam. Sokat idézek benne, de ezek azok a szerzők, gondolkodók, akiket én nagyra becsülök – tudtunk meg a szerzőtől.

A megannyi történelmi, filozófiai, vallási eszmefuttatással fűszerezett szórakoztató, izgalmas, titkokkal és rejtélyekkel teli – részben Óbecsén játszódó – mű bemutatója is hű volt a magát alkotói többtusázóként meghatározó – festészettel, zeneszerzéssel is foglalkozó, a filozófia és az okkult tudományok iránt is érdeklődő – szerzőhöz, a Szerda Zsófia által vezetett beszélgetésnek ugyanis a zene adott kereteket: a bemutatón Csorba Zoltán Toll Gyulával, az Újvidéki Rádió prímásával eljátszotta egyik saját, zongorára és hegedűre átkomponált, eredetileg vonósnégyesre írott szerzeményét, a program végén pedig a Lóci játszik zenekar frontembere, Csorba Lóci adott elő egy szál gitárral néhány remek dalt az együttes repertoárjából.

A Magyar Szó Budapesten élő egykori újságírója és főszerkesztője a közönség érdeklődésére elmondta, hogy már készül a regény szerb nyelvű, kissé ,,újraírt” változata, és anyanyelvén sem hagy fel a regényírással. A szerző azt is elárulta: a készülő folytatásban a történet Óbecsén kezdődik, ahol átadják rendeltetésének a felújított – a valóságban régóta nem működő – vasútállomást, ahonnan gyorsvonat közlekedik majd Óbecse és Bácsföldvár között.