2024. március 29., péntek

Ünnep és beletörődés

Eltérően értékelik a török újságok az előrehozott választások eredményét. A legjelentősebb kormánypárti napilap, a Sabah a szavazóurnák forradalmának nevezi, valamint a nemzet, a stabilitás és Törökország fantasztikus győzelmeként értékeli az AKP választási eredményét. A lap szerint a polgárháborús fenyegetettség lekerült a napirendről, a következő korszakban a béke és a jólét uralkodik az országban. A Sabah szerint az AKP 316 képviselőjével könnyen alakít kormányt, amely lépéseket fog tenni egy új alkotmány elfogadása, valamint az elnöki rendszer bevezetése felé.

A Posta című független napilap ugyanakkor megjegyezte, hogy a 316 képviselő nem elegendő az alkotmány megváltoztatásához és az elnöki rendszer bevezetéséhez. Arról is ír, hogy a veszteséget szenvedett pártok szavazatai mind az AKP-hoz kerültek.

A Hürriyet című, legfőbb ellenzéki napilapban beletörődő, visszafogott hangvétel érezhető. Az újság hangsúlyozza, hogy a CHP szavazatainak száma az elmúlt évek választásain folyamatosan, a legutóbbi, június 7-ei voksoláshoz képest pedig 600 ezerrel nőtt. Kiemeli, hogy habár a HDP a szavazatok arányában 4. lett, a parlamentben a képviselők számát tekintve a MHP-t megelőzve mégis a 3. helyet szerezte meg. A Hürriyet a szavazóurnák hozta döntésként könyveli el az AKP sikerét.

A Zaman című iszlamista–konzervatív napilap arra emlékeztet, hogy az AKP már 4. alkalommal alakíthat önállóan kormányt, több mint 49 százalékos eredménye pedig újból elérte a 2011-ben mutatott szintet. Az újság szerint a CHP bár megtartotta szavazatait, a MHP és a HDP jelentős veszteségeket szenvedett, mivel a szavazókat a terrorizmustól, a bizonytalanságtól való félelem irányította. A Zaman megjegyzi: az előzetes felmérések sem jelezték, hogy a MHP és a HDP ennyi szavazatot veszíthet.

A Milliyet ellenzéki napilap úgy véli, hogy az AKP választási ígéreteivel, többek között a minimálbér és a nyugdíj emelésével nyerte meg magának a sovány pénztárcájú szavazókat és így a választásokat. Az újság arra számít, hogy az eredmények a pénzpiacon is kedvező hatást mutatnak, a Milliyet a külföldi devizaárfolyamokban lefelé, a tőzsdén felfelé irányuló mozgást vár.

A Sözcü ellenzéki lap címoldalán a szultánság folytatásaként értékeli az AKP sikerét. Érdekes módon a Zamanhoz hasonlóan úgy látja, az emberek a káosztól félve fordultak újra az AKP felé. A napilap meglátása szerint az ellenzék az eltelt 5 hónapban passzív maradt: a kormánypártnak a MHP azzal nyitott utat, hogy nemet mondott a CHP koalíciós ajánlatára, a HDP pedig azzal vesztett szavazatokat, hogy nem határolta el magát a betiltott PKK-tól.

A Vatan kormánypárti lap a választások eredményének külföldi visszhangjáról is beszámolva, az amerikai, a német, a görög sajtót idézve Erdoğan átütő sikeréről beszél, megemlítve, hogy a 23,4 millió szavazat az AKP eddigi rekordja.