2024. március 28., csütörtök

Levél a határon túli magyaroknak

Adatfrissítést végez a Nemzeti Választási Iroda

Több százezer levelet küld ki a napokban a Nemzeti Választási Iroda (NVI) a névjegyzékben szereplő határon túli magyaroknak, felkérve őket, hogy jelezzék az adataikban bekövetkezett változásokat, illetve regisztráljanak a névjegyzékbe, ha még nem tették meg azt.

A magyarországi lakcímmel nem rendelkező magyar választópolgárok is szavazhatnak 2014-től az országgyűlési választásokon és az országos népszavazásokon, ha az NVI-nél kérik felvételüket a névjegyzékbe. A külhoniak regisztrációja 10 évig él, és fontos, hogy ezen időszak alatt végig naprakész legyen a magyarországi lakcímmel nem rendelkezők névjegyzéke.

Az NVI arról tájékoztatta az MTI-t, november első hetében levelet küldenek a névjegyzékbe már felvett külhoni magyar állampolgárnak és arra kérik őket, ha a névjegyzékbe vétele óta eltelt időben megváltozott, vagy a jövőben megváltozik az értesítési címük, jelezzék ezt az NVI-nek. (Az értesítési cím a jogszabály értelmében lehet e-mail cím, faxszám vagy postacím, de a postacím nem feltétlenül azonos a lakcímmel, hanem az a hely, amelyen az NVI elérheti a választópolgárt.)

A külhoni választópolgárok regisztrációs kérelmükben azt is megadták korábban, hogy a szavazólapot milyen címre küldje meg nekik az NVI, vagy azt melyik külképviseleten vagy magyarországi településen kívánják átvenni. Az NVI azt kéri levelében, hogy aki a következő választáson a korábbi kérelmében megadottól eltérő helyre kéri a szavazólapot, ezt szintén jelezze.

A változtatásokat lehet jelezni az NVI internetes tájékoztató oldalán, a www.valasztas.hu-n, vagy a levél mellékleteként küldött nyomtatvány és válaszboríték felhasználásával.

Az NVI azt is kéri a regisztráltaktól, hogy ha magyar állampolgárságú hozzátartozójuk elhalálozik, azt jelentsék be a konzulátuson. A levélben felhívják arra is a regisztráltak figyelmét: ahhoz, hogy a választójogukat gond nélkül gyakorolni tudják, szükséges az is, a magyar hatóságok a személyi adataikban (nevükben, lakcímükben, családi állapotukban) bekövetkezett változásról tudomást szerezzenek.

Az NVI 135 ezer adatmódosításra felhívó levelet küld ki, továbbá 87 ezer választópolgárnak e-mailben küldi ki az adatmódosítási felhívást. (Aki postai és e-mail címet is megadott, annak mindkét módon küldik az értesítést.) A kettős állampolgárságot tiltó Ukrajnába és Szlovákiába nem megy postai küldemény.

A választási iroda a már névjegyzékbe felvett választópolgárok mellett levelet küld további mintegy 240 ezer külhoni magyarnak is. Ők azok, akik már megszerezték magyar állampolgárságukat és elmúltak 17 évesek, azaz megfelelnek a jogszabályi előírásoknak, és így kérhetik felvételüket a névjegyzékbe.

Az NVI a levélben felhívja őket: ha még nem kérték névjegyzékbe vételüket, ugyanakkor fontosnak tartják, hogy a következő országgyűlési választásokon, illetve az esetlegesen megtartásra kerülő népszavazásokon részt vegyenek, kérelmüket benyújthatják elektronikus formában az NVI honlapján, vagy a tájékoztató levélhez mellékelt nyomtatvány és válaszboríték felhasználásával, postai úton. A kérelmeket a magyar okmányokban szereplő adatokkal kell kitölteni.

A választási iroda legfrissebb adatai szerint a magyarországi lakcímmel nem rendelkező, névjegyzékbe vett választópolgárok száma 231 394.