2024. április 25., csütörtök

Oltóanyag tüdőrák kezelésére

Megközelítőleg 900 betegnél kezdhetik meg a kubai terápiát

Már Szerbiában is fel lehet venni a tüdőrákkezelő oltóanyagot, nem kell Kubába utazniuk ezért az oltásért, jelentette be Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter. Mint kiemelte, 1680 olyan vakcinát szereztek be, amelyeket azoknál a pácienseknél tudnak majd alkalmazni a terápiában, akinél a rákos daganat már előrehaladott fázisban van.

A Havannai Molekuláris Immunológiai Központban már évek óta folynak a kutatások, olyan gyógyszert vizsgálnak, amely ugyan nem előzi meg a tüdőrákot, de képes visszafordítani a betegség fejlődését még azoknál is, akik a rák végfázisában vannak. Amióta világot látott a hír, a CimaVax EGF néven kifejlesztett gyógyszert, ami a hatásmechanizmusát illetőleg az immunerősítők kategóriájába tartozik, mert csökkenti a daganat növekedését antitestei révén, melyek megtámadják a szabályozatlan sejtnövekedést lehetővé tevő fehérjéket, több országban is megkezdődtek a klinikai kutatások, az Európai Unióban is már két éve vizsgálják ezt az oltóanyagot. Még nem regisztrálták az EU-ban, így Szerbiában sem, eddig csak Kubában, Malajziában és Peruban kapott forgalmi engedélyt.

Ám október elsején a vakcinát gyártó CIMAB Intézet és a szerbiai Torlak Virológiai, Vakcina és Szérum Intézet együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá, így a napokban 1680 adag oltóanyag érkezett Szerbiába. Ennek köszönhetően tegnap megkezdődhettek azok a tesztek is, amelyek alapján kiválasztják azokat a pácienseket, akiknél alkalmazni tudják majd ezt a védőoltást a klinikai vizsgálatok során megszabott kezelés során. Zlatibor Lončar felhívta a figyelmet arra, hogy a klinikai vizsgálatokban történő részvétel önkéntes jellegű. A terápia során, ami két évig tart ezzel az oltóanyaggal, folyamatosan követik majd a páciens állapotát. Olyan tüdőrákban szenvedő betegeknél alkalmazzák majd, akiknek állapota előrehaladott, a daganat a negyedik fázisba ért, és ahol a szakorvosok  véleménye szerint a betegnek nem maradt több az életből hat hónapnál. A miniszter szavai szerint az oltóanyag 2–5 évvel is meghosszabbíthatja a beteg életét.

– A védőoltás érkezésével nincs többé szükség arra, hogy a betegeink Kubába utazzanak és pult alól, illegális úton, nagy összegekért vásárolják meg a vakcinát, ugyanis Kubában is csak orvosi vényre lehet azt kiváltani. Jelenleg nem tudjuk megmondani, hány betegnél tudjuk ezt az oltást alkalmazni, így már most megkezdődik a páciensek tesztelése, míg a kiképzett szakorvosok érkezésére 10–15 napon belül számítunk, hogy megkezdhessük az oltás alkalmazását is – emelte ki Zlatibor Lončar.

Branislav Perin, a Vajdasági Tüdőgondozó Intézet igazgatója rámutatott, Szerbiában évente megközelítőleg 6000 embernél diagnosztizálnak tüdőrákot. Több mint 50 százalékuk tartozik abba a kategóriába, ahol alkalmazni lehet ezt a védőoltást. Mint mondta, az oltóanyagot a betegség 4. fázisában alkalmazzák, ami jelenleg 1000–1100 beteget jelent. Megközelítőleg 900 betegnél jó eséllyel alkalmazni lehet ezt az oltást. Ám előtte vizsgálatokon kell átesniük a pácienseknek. A Vajdasági Tüdőgondozó Intézetbe, illetve a belgrádi Bežanijska Kosa Klinikai Központba megérkeztek azok a tesztek is, amiket el kell végezniük a pácienseken. Dr. Perin elmondta, nem ismertek mellékhatások a vakcinával kapcsolatosan, csak azokról tudnak, amelyek bármelyik oltásnál előfordulhatnak, így láz, pirosodás, a szúrás helyén duzzanat, fájdalom jelentkezhet.

Mivel a védőoltás klinikai vizsgálata folyamatában van, így ezért a terápia idején nem kell fizetniük a pácienseknek.