2024. április 24., szerda

Mátyás király és jubileum

Kishegyes visszakapta elrabolt szobrát – Kerek évfordulót ünnepelt a kishegyesi művelődési egyesület és a Rizgetős néptánccsoport

Szombaton két évfordulót és egy szobor visszatérését ünnepelték a kishegyesiek. Az ünnepség-sorozat a pár évvel ezelőtt ellopott Mátyás-szobor újraállításával kezdődött a templomkertben. Az eseményen jelen volt Pintér Attila, Magyarország belgrádi nagykövete, dr. Rusz Radován, Magyarország szabadkai főkonzulátusának konzulja, Juhász Bálint tartományi gazdasági titkárhelyettes, Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Kishegyes testvértelepüléseinek képviselői, valamint Kishegyes község önkormányzatának és a kishegyesi helyi közösségnek az elöljárói.

Mátyás király mellszobrának újraállítását Juhász Bálint koordinálta. A folyamat nem volt könnyű, számolt be Juhász a médiának.

Brasnyó Ferenc plébános felszenteli a szobrot (Lakatos János felvétele)

Brasnyó Ferenc plébános felszenteli a szobrot (Lakatos János felvétele)

– Mátyás király édesanyának, Szilágyi Erzsébetnek adományozott több pusztát, köztük Kishegyes pusztát is. Innen az ötlet, hogy az ő szobrát állítsuk fel a kishegyesi templomkertben. Ez meg is történt 2009-ben, és a kishegyesiek nagyon megszerették a szobrot. Sajnálatos módon két évvel ezelőtt eltűnt, épp Mátyás nap előtt pár nappal. Mai napig nem derült ki, hogy kik tulajdonították el, de sem vallási, sem nemzeti indíttatást nem fedeztünk fel az ügy hátterében. Valószínűleg színesfém-tolvajok áldozatává vált és megsemmisült. Ezt követően jött az ötlet, hogy egy határon átívelő együttműködés keretében valósítsuk meg a szobor újraöntését. Idén februárban indítottuk el az anyagi forrás gyűjtését, és Budapest XVI. kerülete, Örkény, Isaszeg, Kelebia és Békésszentandrás testvértelepüléseink, Szanda baráti önkormányzat, Csongrád megye közgyűlése, valamint a Gál Ferenc Főiskola segített bennünket, hogy újra öntessük a szobrot. Abban, hogy újra felállítsuk, megvilágítsuk és riasztóval lássuk el, a Magyar Nemzeti Tanács és Magyarország belgrádi nagykövetsége siettek a segítségünkre – nyilatkozta a segédtitkár, majd arról is beszámolt, hogy az eredeti szobrot a szegedi Simor Márton szobrászművész készítette, és az újraállításnál az eredeti pontos mása került a talapzatra.

A mellszobrot Hajnal Jenő és Pintér Attila leplezték le, majd Brasnyó Ferenc kishegyesi plébános szentelte fel. Az átadást követően Hajnal Jenő arról nyilatkozott, hogy az MNT erkölcsi és anyagi támogatással állt a Mátyás-szobor ügye mögé.

– A szobor újraállításában látjuk az összefogást, az egész nemzet összefogását. Ebben a szerencsétlen helyzetben éppen az a legszebb, hogy együtt, közösen mindig meg tudjuk oldani az éppen aktuális problémát, ami megoldhatatlannak tűnik – mondta az elnök, majd arról is szólt, hogy a Mátyás-szobor újraállításának az az üzenete számunkra, hogy legyünk erősek, összetartóak és közösen merjünk olyan kezdeményezésekbe vágni, amelyek megsokszorozzák ennek a közösségnek az erejét.

Pintér Attila számára nagyon felemelő élmény volt részt venni Mátyás király szobrának újraállításán.

– Alig két évvel azt követően, hogy ismeretlen elkövetők eltulajdonították Mátyás király szobrát, lehetőség nyílt arra, hogy újra felavassuk. Ez annak a bizonyítéka, hogy Kishegyesen egy olyan magyar közösség él, amely életképes, élni és tenni akar, s a szülőföldjén akar maradni. Ennél felemelőbb érzés egy magyar diplomata számára nem lehet – fogalmazott Pintér.

Kettős jubileum

A Petőfi Sándor Művelődési Egyesület idén ünnepli fennállásának 60. évfordulóját, a Rizgetős néptáncegyüttes pedig a 20. évfordulóját. Ennek apropóján Mátyás király mellszobrának újraállítását ünnepi műsor követte a színházteremben. A műsor keretében a Rizgetős bemutatta új koreográfiáját, s fellépet Berecz István budapesti néptáncos, Csizmadia Anna népdalénekes, a Fokos és a Csalóka zenekarok. Sor került egy rövidfilm bemutatására is, amelyben az egyesület eddigi elnökei, csoportvezetői és olyanok szólaltak meg, akik hozzájárultak e 20 év eredményeihez.

Linka B. Gabriella, a Petőfi Sándor M. E. elnöke arról beszélt a médiának, hogy nem szoktak évfordulókat ünnepleni, de most elérkeztek egy olyan megállóhoz, amikor össze kellett foglalni, hogy mi történt az elmúlt időszakban.

– Az egyesületről el lehet mondani, hogy napról napra aktívabbak vagyunk, egyre több tagunk van és a szakosztályaink is bővülnek. Véleményem szerint ez a közösség erejét is megmutatja – fogalmazott a művelődési egyesület elnöke.