2024. március 28., csütörtök

Tűzvész egy bukaresti klubban

A tragédiában huszonkilencen veszítették életüket – Háromnapos gyászt hirdettek Romániában

Tűzvész pusztított egy bukaresti belvárosi klubban pénteken éjjel: huszonkilenc ember meghalt, csaknem százötven megsérült. A bukaresti kormány háromnapos nemzeti gyászt hirdetett. Szemtanúk szerint a koncerten használt pirotechnika egy szikrája lángra lobbantotta a hangszigetelést, a tűz pedig pillanatok alatt átterjedt a teljes mennyezetre. A klubnak nem volt tűzrendészeti engedélye, a teremben nem voltak vészkijáratok.

A tragédia a belvárosban, a korábban gyárcsarnoknak épült, szórakozóhellyé átalakított Colectiv nevű szórakozóhelyen történt. A klubban mintegy négyszáz fiatal tartózkodott, akik egy rockkoncertet hallgattak. Szemtanúk szerint a koncerten használt pirotechnika egy szikrája lángra lobbantotta a hangszigetelést, a tűz pedig pillanatok alatt átterjedt a teljes mennyezetre. A teremnek egyetlen használható kijárata volt. A klubhoz hatvan tűzoltó- és mentőautó érkezett, valamint egy kis mobilkórház. A mentőautók nyolcvannyolc embert szállítottak kórházba, de sokan, akik könnyebb sérüléseket, vagy füstmérgezést szenvedtek, taxikkal, vagy ismerősök autóival mentek különböző kórházakba. A baleset sérültjeinek száma eléri a másfélszázat, tíz kórház látta el őket.
Másnap reggelig a tűzvész áldozatainak alig egyharmadát tudták azonosítani – közölte Raed Arafat helyettes belügyi államtitkár, a román rohammentő-szolgálat alapítója szombat reggel, a bukaresti kormány mellett működő válságstáb első ülése után. Elmondta: a tűzvész nyomán a mentők száznyolcvannégy embert láttak el, és száznegyvenhat sérültet utaltak be a bukaresti kórházakba égési sérülésekkel, illetve füstmérgezéssel. Arról nincs pontos adat, hogy hányan vannak válságos állapotban, de számuk több tucatra tehető. A bukaresti kórházakat szombatra virradóra az önkéntes véradók is megrohamozták, de hazaküldték őket azzal, hogy csak később lesz szükség a segítségükre. Az orvosok szerint a sebesültek túlélési esélyeit inkább bőrátültetésekkel lehetne növelni.
Victor Ponta, Románia kormányfője szombaton délre rendkívüli kormányülést hívott össze, amelyen háromnapos nemzeti gyászt hirdettek ki a tűzvész áldozatainak emlékére. A miniszterelnök nemzeti tragédiának nevezte a történteket. Emlékeztetett arra, hogy kormánya már második alkalommal szembesül olyan tömegbalesettel, amely nemzeti gyász kihirdetését indokolja, a tizennyolc áldozatot követelt, két éve Montenegróban történt román buszbaleset után. A szombaton elfogadott kormányhatározat értelmében október 31-e, valamint november 1-je és 2-a hivatalos gyásznap Románia egész területén.
Szombat délben Klaus Iohannis államfő meglátogatta a Floreasca kórházat, ahol a legtöbb sérültet kezelik, majd a tragédia helyszínét is felkereste. Az elnök megdöbbentőnek és felháborítónak nevezte, hogy Bukarest szívében ilyen méretű tragédia történhetett. Iohannis szerint felfoghatatlan, hogy egy teljesen alkalmatlan helyen ennyi embert összezsúfoljanak, és ilyen nagy számban haljanak meg fiatalok, alapvetően azért, mert nem tartottak be néhány egyszerű előírást. Az elnök arra a hatósági bejelentésre reagált, miszerint a klubnak nem volt tűzrendészeti engedélye, a teremben nem voltak vészkijáratok. A román előírások szerint egy ekkora (több mint 400 négyzetméteres) teremnek hat kivilágított vészkijárattal kellett volna rendelkeznie, ezzel szemben egyetlen ajtaja volt. A mennyezetre sem építették be az előírt füstérzékelős automata oltóberendezéseket, sőt, a hangszigetelés – feltehetően takarékossági okokból – gyúlékony anyagból készült.
A koncertteremből nemcsak a menekülők nem tudtak idejében kijutni: a tűzoltók sem tudták megközelíteni a helyszínt az útjukat elállt parkoló autók miatt, amelyekkel a koncert résztvevői érkeztek a rendezvényre. Szemtanúk szerint a koncertező együttes szólistája az első lángok láttán – akkor még viccelődve – megjegyezte, hogy ez nem része az előadásnak, és egy tűzoltópalackot kért, de a szervezők nem tudták, honnan vegyenek elő oltókészüléket. A tragédia körülményeit és a büntetőjogi felelősséget a legfőbb ügyészség vizsgálja. Tiberiu Nitu, a vádhatóság vezetője közölte: minősített emberölés gyanújával indítottak bűnvádi eljárást ismeretlen tettes ellen.
A huszonkilenc emberéletet követelt tragédia nyomán Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, és Áder János magyar köztársasági elnök is részvétét fejezte ki a román vezetőknek. A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleményben fejezte ki együttérzését a gyászoló román nemzettel.