2024. április 25., csütörtök

Lezuhant egy orosz utasszállító

A légi katasztrófának egyetlen túlélője sincs – Az Iszlám Állam közölte, katonái lőtték le a repülőgépet

Egyetlen túlélője sincs a Sínai-félszigeten szombaton történt orosz utasszállító repülőgép légi katasztrófájának, amelyet állítólag az Iszlám Állam dzsihadista szervezet egyiptomi fegyveres szárnyának rakétája idézett elő. Makszim Szokolov orosz közlekedési miniszter szerint nem hiteles az Iszlám Állam bejelentése. Viktor Szorotcsenko, a légi katasztrófák kivizsgálását végző, moszkvai székhelyű államközi légügyi bizottság (MAK) vezetője szerint a repülőgép vélhetően már földet érés előtt darabjaira hullott. Vlagyimir Putyin orosz elnök Moszkvában elrendelte mentőalakulat küldését a Sínai-félszigetre, és nemzeti gyásznapot hirdetett. A Kogalymavia (Metrojet) légitársaság Egyiptomból Oroszországba tartó Airbus A-321-es típusú repülőgépén kétszáztizenhét utas – köztük tizenhét gyermek – és hétfőnyi személyzet tartózkodott. Az utasok többsége orosz volt, három ukrán és egy fehérorosz állampolgárt is azonosítottak az utaslistán.

A Sarm-es-Sejk üdülőhelyről Szentpétervárra tartott járat egy nehezen megközelíthető hegyvidéki területen zuhant le, a tengerparti el-Arístól délre, Haszana város környékén. Kairói repülőtéri források szerint mielőtt az Airbus eltűnt volna a radarképernyőkről, a pilóta engedélyt kért a legközelebbi repülőtérre való leszállásra, mert rádiókapcsolata korábbi megszakadása miatt ezt szükségesnek tartotta. Huszonhárom perccel a felszállás után teljesen megszakadt a kapcsolat a géppel, amely ekkor már tizenegyezer méter magasan (más források szerint kilencezer méteren) repült.
Egyiptomi biztonsági források annak a véleményüknek adtak hangot, hogy műszaki probléma okozhatta a légi szerencsétlenséget, az Iszlám Állam dzsihadista szervezet egyiptomi szárnya azonban szombat délután Twitter-üzenetben közölte, hogy katonái lőtték le a Sínai-félszigeten lezuhant orosz utasszállító repülőgépet. „Az Iszlám Állam harcosai képesek voltak lelőni a Sínai-tartományban egy orosz repülőgépet, amely több mint kétszáz orosz keresztes lovagot szállított. Valamennyien meghaltak” – olvasható a Twitter-üzenetben, amelyben azt is közölték, hogy a támadás Oroszország több tucat halálos áldozatot követelő szíriai beavatkozásának megtorlása volt.

Makszim Szokolov orosz közlekedési miniszter szerint nem hiteles a bejelentés. „Megjelentek különféle információk arról, hogy a Sarm-es-Sejkből Szentpétervárra tartott orosz utasszállító repülőgép szerencsétlenségét terroristák által kilőtt légelhárító rakéta okozta volna. Ezt az információt nem tartjuk hitelesnek.” A közeljövőben nemzetközi bizottság kezdi meg munkáját, amely az összes összegyűjtött anyag és az összes létező információ alapos elemzése alapján meg fogja állapítani a tragédia okait” – hangoztatta.

Az AFP francia hírügynökség által megkérdezett több katonai forrás is úgy vélte, hogy az Iszlám Állam egyiptomi szárnyának a felkelői, akiknek a Sínai-félsziget északi része a fellegváruk, nem rendelkeznek olyan rakétával, amely képes lelőni egy kilencezer méter magasan haladó repülőgépet. Nem zárták ki ugyanakkor annak lehetőségét, hogy pokolgép lehetett a gép fedélzetén, vagy akkor találta el rakéta, amikor a repülőgép műszaki hiba miatt leszállásra készülődött.

Ajman al-Mukadem, az egyiptomi kormány légi baleseteket vizsgáló bizottságának illetékese elmondta, hogy az orosz repülőgép a sarm-es-sejki felszállás előtt műszaki ellenőrzésen esett át, amely során semmilyen rendellenességet nem találtak. Vlagyimir Putyin orosz elnök Moszkvában elrendelte mentőalakulat küldését a Sínai-félszigetre, és nemzeti gyásznapot hirdetett vasárnapra. Putyin megbízta Dmitrij Medvegyev miniszterelnököt, hogy a katasztrófa kivizsgálására alakítson állami bizottságot. A katasztrófa helyszínét felkereste Makszim Szokolov közlekedési miniszter és Vlagyimir Pucskov, az orosz rendkívüli helyzetek minisztere is. A helyszínen vasárnap már több mint száz orosz szakértő segített az áldozatok utáni kutatásban és a roncsok átvizsgálásában.

A TASZSZ orosz hírügynökség az Airfleets.net szakportál adatai alapján kiderítette, hogy a lezuhant repülőgép több mint tizennyolc éves volt. Az 1993 óta működő Kogalymavia (nemzetközi nevén Metrojet) légitársaságnak a szibériai Tyumenyben van a székhelye, az európai térségben a moszkvai Domogyedovo nemzetközi repülőtéren. A légitársaság leginkább nemzetközi charterjáratokat működtet főbb turisztikai célállomásokra. A szombaton lezuhant A–321 típusú repülőgépet 2012-ben vásárolta.

A világ számos államának vezetői részvétet nyilvánítottak az orosz vezetőknek. A Lufthansa német és az Air France-KLM francia légitársaság bejelentette, hogy járataik biztonsági okokból nem fogják használni a Sínai-félsziget fölött azt a légi folyosót, amelyen haladva egy orosz légitársaság Egyiptomból Oroszországba tartó utasszállító repülőgépe reggel lezuhant. A döntés mindaddig érvényben marad, amíg ki nem derül a katasztrófa oka.

Viktor Szorotcsenko, a légi katasztrófák kivizsgálását végző, moszkvai székhelyű államközi légügyi bizottság (MAK) vezetője vasárnap kijelentette, a repülőgép vélhetően már földet érés előtt darabjaira hullott. Közölte, hogy a repülőgép darabjai 20 négyzetkilométeres körzetben szétszóródtak, ugyanakkor leszögezte, még túl korai lenne végleges következtetéseket levonni.

A dzsihadista milícia tavaly októberben végrehajtott, több mint harminc katona halálát okozó egyik merénylete óta a Sínai-félsziget északi részének térségét az egyiptomi hatóságok katonai övezetté nyilvánították. Júniusban az IÁ egyiptomi szárnyának fegyveresei rakétákat lőttek ki az ENSZ-békefenntartó missziója által használt egyik repülőtérre a Sínai-félszigeten.