2024. április 26., péntek

Ismét működik a nagykikindai MSK

Aleksandar Vučić: Nagykikindára és Észak-Bánátra biztos jövő vár

Nagykikindán négy év után tegnap elkezdett üzemelni a Metanol-Ecetsav Gyár (MSK). A termelés ismételt beindításának alkalmából szervezett ünnepségen Aleksandar Vučić miniszterelnök is részt vett és rámutatott: a gyár felélesztése annak köszönhető, hogy a néhány nappal korábbi moszkvai látogatása során megállapodott az orosz illetékesekkel, hogy az MSK, valamint az Azotara olcsóbban jut hozzá a földgázhoz, vagyis csökkennek a termelési költségeik.

Az MSK várhatóan 0,3 százalékkal növeli Szerbia GDP-jét, magyarázta Vučić, mondván, hogy a gyár bevételei több tízmillió eurót tesznek majd ki. Oroszországban több vállalat is érdekelt lenne abban, hogy stratégiai partnerként vegyen részt az MSK működtetésében, közölte Vučić, hozzátéve: a stratégiai partnerség egy azerbajdzsáni beruházót is érdekel. Az esetleges beruházók most azt várják érdeklődéssel, hogy milyen eredményeket képes felmutatni az MSK, és ha elégedettek lesznek, akkor versengeni fognak egymással, hogy melyikük jusson partnerséghez, emelte ki a miniszterelnök.

A nagykikindai MSK újbóli megnyitásakor Aleksandar Vučić kormányfő emlékeztetett arra, hogy az Azotara is ismét működik. A szerb kormány 600 millió euróval segítette a vegyi üzemet, részletezte Vučić, mondván: egyetlen eurót sem sajnálnak, mert tudják, hogy az Azotara ennek a sokszorosát termeli meg.

Ami Nagykikindát illeti, az eddigi egyeztetések értelmében egy külföldi beruházó hamarosan mezőgazdasági termeléssel foglalkozó üzemet nyit a településen, közölte a kormányfő, aki hiszi, hogy Észak-Bánát nem halott, sőt: hamarosan Vajdaság fejlődésének a generátora lesz.

– A fejlődés egyik biztosítéka a Nakovo–Lunga határátkelő, amelynek köszönhetően a külföldi beruházók a korábbiaknál sokkal nagyobb lelkesedéssel érkeznek majd Észak-Bánátba. Elsősorban a romániai és a Romániában üzletelő olasz beruházókra számítunk. A lényeg az, hogy legalább még egy nagyobb és két kisebb beruházót sikerüljön Nagykikindára és környékére vonzanunk. A Toza Marković Cserépgyárban is feltehetőleg jobbá válnak a körülmények, így bátran kijelenthetem, hogy nemcsak Nagykikindára, hanem egész Észak-Bánátra biztos jövő vár. A szerb kormány is beruházásokat tervez ebben a régióban, ugyanúgy, mint Dél- és Délkelet-Szerbiában – taglalta Vučić.

Mirko Latinović, az MSK megbízott igazgatója felelevenítette, hogy a gyárra 2011. november 15-én került lakat, mivel képtelenek voltak veszteség nélkül működni. Csakis a többségi tulajdonos jóakaratának köszönhető, hogy sikerült megóvni a munkásokat, akik ez alatt a négy év alatt mindent megtettek a termelési részleg megőrzéséért és karbantartásáért, hangsúlyozta Latinović, hozzátéve: számításaik szerint a gyár a következő egy évben 129 ezer tonna metanolt és 92 ezer tonna ecetsavat termel meg. Mindennek 90 százalékát külföldön fogják értékesíteni, a várható bevétel pedig 85 millió euró lesz.

A szerb miniszterelnök és a kormány segítségének köszönhetően 500 család egzisztenciája vált biztossá, mutatott rá a nyitóünnepségen Duško Crvenković, a Függetlenség Ágazati Szakszervezet elnöke az MSK-ban.