2024. április 19., péntek

Kiépült az új kutyamenhely

Tíz napon belül befejeződnek a munkálatok – Még az idén engedélyhez juthatnak és megkezdődhet a kóbor állatok begyűjtése

Két éven át nem foghatott be kóbor állatokat az illetékes Köztisztasági és Parkosítási Kommunális Közvállalat, mert az illetékes állatorvosi felügyelőség nem találta megfelelőnek a feltételeket az úgynevezett tiszta részben. Az önkormányzat ebben az évben 15 millió dinárból kétszáz kutya számára épít befogadóhelyet a Gányó sori városi menhelyen.

Egy kennelben két kutyát helyeznek el. Összesen kétszáz férőhelyes lesz a menhely újonnan kialakított tiszta része (Fotó: Molnár Edvárd)

Egy kennelben két kutyát helyeznek el. Összesen kétszáz férőhelyes lesz a menhely újonnan kialakított tiszta része (Fotó: Molnár Edvárd)

Slobodan Milošev, a Köztisztasági és Parkosítási Kommunális Közvállalat igazgatója lapunknak elmondta, a munkálatok a végéhez közelednek, hamarosan az engedélyek beszerzési folyamata is megindul, s még az idén megkezdhetik a kóbor állatok begyűjtését.

– A közbeszerzést még a nyáron sikeresen lefolytattuk, azonnal meg is kezdődött az úgynevezett tiszta rész kiépítése, itt zajlanak most az utolsó simítások. Mintegy tíz napon belül befejeződnek a munkálatok, ezt követően folyamodunk majd engedélyhez. Úgy gondolom, hogy a legjobb, legszebb és legfunkcionálisabb menhely lesz a szabadkai, miután elkészülnek a kennelek – mondta az igazgató.

A munkálatokat a Filipović Gradnja vállalat végzi. A menhely befogadóképessége 200 kutya lesz, azonban már most tudjuk, hogy a város területén utcán tartózkodó kutyák száma ennek a többszöröse.

– 500 és 1000 között van a kóbor kutyák száma a városban, és egyértelmű, hogy hosszútávon nem az a megoldás, hogy mi az összes kutya számára folyamatosan a megfelelő számú helyiséget kiépítsük. Muszáj bekapcsolódnia a városnak, minden illetékes szervnek a probléma megoldásába. Muszáj változnia a polgárok hozzáállásának, hiszen a problémát mi magunk okozzuk – mondta Milošev, majd kiemelte az úgynevezett galambpiacot, ahol mindenféle ellenőrzés nélkül árulnak kisebb és nagyobb kutyákat, illetve arról is szólt, hogy azok a polgárok, akik a nyári időszakban hétvégi házukba kiköltöznek, arra az időszakra magukhoz véve egy kutyát, majd a lakásba visszatérve teljesen magukra hagyják ezeket az állatokat.

– Ha ötszáz férőhelyes menhelyt építenénk, az sem lenne megoldás. Elsősorban a veszélyes, agresszív kutyákat gyűjtjük majd be. Az önkormányzat azonban reagált erre a problémára, megvettük a menhely melletti területet, szükség szerint jövőre további kennelek épülnek majd – emelte ki a közvállalat igazgatója, aki kérdésünkre, miszerint szerinte nem kellene-e büntetni azokat a polgárokat, akik nem tartják be az állattartás szabályait, elmondta, nem a szankciók híve, viszont egyértelmű, hogy rendet kell tenni a városban, talán egy képviselő-testületi döntéssel, és a leghanyagabbak büntetésével.

Azok a polgárok, akik tiltakoztak a menhely kiépítése ellen, az igazgató szerint elfogadták a helyzetet, látták, hogy nem nő a menhely befogadóképessége, az eddigi drótkerítés helyett téglafal veszi körbe az egész területet. Amennyiben jövőre további boxok épülnek, olyan hangszigetelő falak felemelését tervezik, amilyeneket autópályák mellett is látni a nyugati országokban.

Az igazgató szavai szerint a cél az, hogy egy nagyon jól működő befogadóhelyet hozzanak létre, amelyre a város büszke lehet. Hozzátette, hisz abban, hogy még az idén elindulhatnak az állatorvosi technikusaik és befoghatják az utcán kóborló állatokat, még a tél beállta előtt.