2024. április 19., péntek

Díjátadó gála a jubileum jegyében

Mezei Zoltán kapta a Pataki-gyűrű díjat – Szabadkán, a Jadran színpadon csütörtökön este került sor a rendezvényre
Ljubica Ristovski igazgatónő gratulál Mezei Zoltánnak (Molnár Edvárd felvétele)

Ljubica Ristovski igazgatónő gratulál Mezei Zoltánnak (Molnár Edvárd felvétele)

A Délvidéki Magyar Színjátszás Napja és a Szabadkai Népszínház 70 éves jubileumának alkalmából Ljubica Ristovski, a szabadkai Népszínház igazgatója köszöntötte a közönséget, megemlékezve arról, hogy az első délvidéki hivatásos magyar társulat 1945. október 29-én Balázs Béla Boszorkánytánc című előadását mutatta be, Pataki László rendezésében. A továbbiakban Gyarmati Kata, a Magyar Társulat művészeti vezetője üdvözölte a nézőket:

– Jubileumi ünnepségsorozatunkon arra törekedtünk, hogy egyrészt felelevenítsünk legendás színházi alkotókat, előadásokat, másrészt pedig a kortárs vajdasági színjátszás is helyet kapjon a programunkban. A mai este viszont a színészről szól. A színész egyszerre függ saját magától és mások tehetségétől, vagy tehetségtelenségétől. Vágyik a közönség tetszésére, mégsem engedheti meg, hogy befolyásolja a tetszeni vágyás. A színészt egyszerre képes motiválni a siker és a sikertelenség. Soha sem állhat le a fejlődésben, apró lépésekben jut el a beteljesedésig. Alakításának megítélése is bonyolult. Sokszor megtörténik, hogy azok az alakítások, amelyeket a színész pályafutásának mérföldköveinek érez, nem talál ugyanilyen mértékű visszhangra a közönségnél vagy a színházi szakmánál, és ennek ellenkezőjére is akad példa – hallottuk Gyarmati Katától.

A gála folyamán az elmúlt színházi évadban kiemelkedő alakításokat nyújtó színészek bemutatására került sor. Az idei válogató Tolnai Szabolcs film-, színházi rendező volt, a várományosok pedig: Mészáros Gábor (Kosztolányi Dezső Színház), a Kovács Frigyes által rendezett Liliom címszerepéért és az Andrej Boka rendezte Csend című előadásában Apa szerepéért; Crnkovity Gabriella (Újvidéki Színház), az Antal Attila által rendezett Babett hazudik című előadás főszerepéért; Krizsán Szilvia (Újvidéki Színház), az Urbán András által rendezett Bánk bánban Gertrudis királyné szerepéért; Mezei Zoltán (szabadkai Népszínház Magyar Társulat) a Sebestyén Aba rendezte Bolondok táncában a kormányzó megformálásáért; Béres Márta (Kosztolányi Dezső Színház), a Kovács Frigyes által rendezett Liliomban Juli szerepéért és Andrej Boka Csendjében a kislány megformálásáért. Az esten előbb a színművészeti akadémia növendékei hirdették ki az ún. 10-es terem díjat, amelyet Mészáros Gábornak adtak át. A Pataki-gyűrű díjat Káich Katalin színháztörténész, László Sándor színművész, az Újvidéki Művészeti Akadémia osztályvezető tanára, Nataša Gvozdenović újságíró, kritikus, és Szerda Zsófia újságíró, fotós ítélte oda. A díjazottat a tavaly Pataki-gyűrű díjban részesült Vicei Natália hirdette ki. Az idei Pataki-gyűrű díjas színész Mezei Zoltán lett:

– Évekig a másik oldalon izgultam, most élveztem, hogy ezen az oldalon lehetek. Élveztem azt is, hogy a Bolondok táncában a kormányzó szerepét játszhattam, habár megszenvedtem vele. Hálás vagyok a kollégáimnak, különösen Pálfi Ervinnek a türelméért, vele volt ugyanis a legtöbb jelenetem – hallottuk Mezei Zoltántól, aki köszönetet mondott feleségének, Kalmár Zsuzsának is, akivel a harmadik gyermeküket várják.

A díjkiosztó egy vidám és fergeteges gála keretében zajlott, amelyre a nézők minden bizonnyal sokáig emlékezni fognak. Don Quijote, a bús képű lovag indult a gyűrű új tulajdonosának keresésére, közben nem maradt el a jó zene sem, amiről a színházi zenekar gondoskodott. A gálát Körmöci Petronella és Ralbovszki Csaba rendezte.

Az ünnepi rendezvényt megelőzően a Bass kávézóban zajlott Brestyánszki Boros Rozália Hullám című drámakötetének bemutatója. A kötet a szerző öt drámáját tartalmazza, ezek A révész satuja, a Stranger in the Night, a Fanyar ódium, a Csörte és a Vörös. A felsorolt drámák mindegyike kapott színpadi megnyilvánulást – a könyvbemutatón egyebek között erről is szó volt. A kiadvány a VMMI gondozásában jelent meg, az érdeklődők innen rendelhetik meg. A szerzővel Husnyák Andrea beszélgetett.