2024. április 18., csütörtök

Növekszik a Németországba érkező menekültek száma

Ma tízezren érkeztek csak a passaui befogadóközpontokba, a helyzet ennek ellenére teljesen ellenőrzés alatt áll – A városban semmi jelét sem lehet tapasztalni annak, hogy Németország rekordo

Helyszíni tudósítás

Annak ellenére, hogy a hét folyamán a németországi bajor tartomány vezető politikusaitól és az osztrák illetékesektől is olyan túlfűtött kijelentések láttak napvilágot, melyek szerint a határok lezárása, falak emelése sem volt teljesen kizárható, s a hétvégére valóságos menekültdrámát vártak, a helyzet mégsem mérgesedett el, s a bajorországi és ausztriai illetékesek tegnapi megállapodását követően sikerült teljesen ellenőrzés alá vonni azt.

Elsősegélysátor a központ közelében (Ótos András felvétele)

Elsősegélysátor a központ közelében (Ótos András felvétele)

Az osztrák–német határokon a megszokott helyzetet tapasztaltunk, mint később Passauban, a menekültek első németországi állomásán megtudtuk, ennek az az egyszerű oka, hogy mindkét fél maradéktalanul tartja magát a megkötött megállapodáshoz, melynek részleteit nem is hozták egyébként teljesen nyilvánosságra. Az Ausztriába érkező menekülteket szervezetten, autóbuszokkal szállítják a német határhoz, ahol a bajorországi illetékesek szavatolták a menekültek „átvételét”, s továbbszállításukat a passaui befogadóközpontok valamelyikébe. Öt ilyen találkozási pontot alakítottak ki, nem ismeretes azonban, hogy melyik átvétel melyik részén megy végül végbe a két ország közötti határvonalnak, ezek változhatnak is a hatóságok aktuális koordinációjával és megbeszélésével összhangban.

A legtöbb menekültet fogadó központba is ellátogattunk Passauban, az újságírók számára azonban nem tették lehetővé a városi hatóságok külön engedélye nélkül a hosszabb ideig történő tartózkodást, és az épület belsejében való sétát. Bepillantást mégis nyerhettünk, s mint azt a helyszínen dolgozóktól megtudtuk, a nap folyamán tízezer embert fogadott a bajor határváros, s a menekültek száma folyamatosan növekszik továbbra is. A napsütéses, húsz fok közeli időjárás is bizonyára hozzájárul ahhoz, hogy senki sem torpan meg, s folytatja az útját innen, Passauból is. Közölték velünk, hogy a menekültek számának ilyen arányú növekedése sem okozott különösebb problémákat eddig, sőt, most már nyugodtabbnak nevezhető a helyzet, mint korábban, a két ország közötti megállapodás megszületése előtt.

A passaui menekültközpontban a legtöbbször csupán két órát töltenek el az ide érkezők (Ótos András felvétele)

A passaui menekültközpontban a legtöbbször csupán két órát töltenek el az ide érkezők (Ótos András felvétele)

A városban egyébként három befogadóközpontot létesítettek. A menekültek legnagyobb része csak két órányi időt tölt el Passauban, megérkezésüket követően alapvető ellátásban részesítik őket. Ezt követően, megint csak szervezetten, továbbszállítják őket Németország különböző részeibe, egyéb központokba. Úgy is dönthetnek, hogy maradnak Passauban, ám kevesen tesznek így, látogatásunk pillanatában százan-kétszázan tartózkodtak a legnagyobb befogadóközpontban, de többségük szintén továbbindul majd, sokan ugyanis nem Németországban, hanem a skandináv országok valamelyikében próbál majd boldogulni ha elérkezettnek véli az indulás pillanatát.

Gyerekek játszanak a befogadóközpont udvarában (Ótos András felvétele)

Gyerekek játszanak a befogadóközpont udvarában (Ótos András felvétele)

A helyszínen megtudtuk azt is, hogy a buszok éjjel is, nappal is érkezhetnek, de nincs szabály arra vonatkozóan, hogy milyen időközönként kerül a menekültek fogadására sor, a kapacitások az eddigiekben megfelelőek voltak a nagy számú érkező ellátására.

A központ épülete körül gyerekek játszanak, a felnőttek csak néha-néha tesznek egy rövidebb sétát az utcán. A belvárosban nem látni menekülteket és egyáltalán nem érezhető a környéken az, hogy az ország ezekben az órákban lassan minden korábbi rekordot megdönt a befogadott migránsok számát illetően.