2024. március 28., csütörtök

Csak azért sem!

Az IMF megengedné a nyugdíjak és bérek jelentősebb növelését, Vučić viszont nem kíván élni e lehetőséggel

A nemzetközi valutaalap engedélyezte Szerbia számára a közszféra béreinek és a nyugdíjaknak a növelését, sőt, nagyobb mértékű emelésre adtak a nemzetközi pénzintézet illetékesei lehetőséget, mint arra a szerb kormányban számítottak – jelentette ki pénteken Aleksandar Vučić miniszterelnök. Hozzátette, ő viszont úgy döntött, hogy nem használja ki a maximálisként meghatározott lehetőséget, nem él azzal, annál kisebb mértékben fogják növelni a béreket és nyugdíjakat. Döntését azzal magyarázta, hogy a beruházásokhoz és a fiatalok munkába állításához is szükség van pénzre, ezért nem fog sor kerülni az IMF által elfogadottnak vélt felső limit kihasználására.

– Az IMF megengedné, hogy nagyobb mértékben emeljük a béreket és a nyugdíjakat, mint azt én előzőleg gondoltam. Ezt viszont nem akarom megtenni. Csak azért sem – közölte Vučić a szerb kormányban megtartott sajtótájékoztatóján.

Megjegyezte, nem sok az olyan politikus, aki ezt ilyen nyíltan ki merné mondani, de maga felelősségteljesen kíván mindvégig viselkedni, s az állam érdekeit helyezi előtérbe.

– Senki, aki normálisnak számít, és politikával foglalkozik, nem mondaná ezt ilyen módon ki, íme én kimondtam, mert nem érdekel, ki fog rám szavazni, és ki nem, az érdekel, hogy Szerbia végre egy egészséges állam legyen, a jövőbe akarok tekinteni, változásokat akarok – húzta alá a kormányfő.

Mint pontosította, a költségvetésben mindig kell annyi pénznek lennie, amennyi lehetővé teszi a fiatalok foglalkoztatását segítő programok és a beruházások támogatását is. Arról is beszámolt, hogy a vártnál jobb gazdasági eredményeknek köszönhetően engedné meg a valutaalap a nagyobb mértékű növeléseket.