2024. április 19., péntek

Közelebb a vállalkozókhoz

Nagyobb hatáskörökkel rendelkeznek a gazdasági kamarák a készülő új törvény szerint

A megszokott napirendi pontok mellett a gazdasági kamarákról szóló új törvény tervezete is szerepelt a Szabadkai Körzeti Gazdasági Kamara Közgyűlésének és Igazgatóbizottságának tegnapi ülésén.

Slobodan Vojinović, a kamara elnöke elmondta, befejezéséhez közeleg az új kamarai törvény előkészítése, amely számos újdonságot tartalmaz majd, egyrészt orvosolja a jelenlegi törvény néhány hiányosságát, illetve egészében egy olyan jogszabály készül, amely közelebb hozza a kamarát a gazdasági szubjektumokhoz.

Ha a törvénytervezetet elfogadja a parlament, a szerbiai kamarai rendszer a fejlett országok hasonló rendszereihez lesz hasonlatos, mint amilyen a német, a francia vagy az osztrák kamarai szerveződés.

A kamarai tevékenységek definiálása az út törvény által specifikusabb lesz, sokkal több joggal és kötelezettséggel rendelkeznek majd a kamarák, illetve, a Szerbiai Gazdasági Kamara a jelenlegi mintegy 60 illetékességi köréből néhányat átad a körzeti kamaráknak, amivel azok operatív megvalósítása javulhat.

A szabadkai kamara elnöke szerint fontos újdonságnak számít, hogy a jövőben a kormány köteles kikérni a kamara véleményét minden olyan törvényjavaslattal kapcsolatban, amelynek gazdasági vonatkozása van.

Az új kamarai törvény várhatóan az év végéig parlamenti eljárásba kerül, és mint elhangzott, a kamarai rendszer reformja „két vágányon” történik. Az egyik ez a törvényjavaslat, amelynek kidolgozásában a belgrádi Jogi Kar szakértői vettek részt az osztrák és a német gazdasági kamarák szakmai segítségével.

A másik úgynevezett vágány pedig magának a kamarai rendszernek a változtatása, amely három pillérre épül. Az egyik a gazdasági tényezők érdekvédelme a szerb kormánnyal való partneri kapcsolatok kialakítása révén, a törvények és más jogszabályok elfogadása terén, a másik a kamarai rendszer által a gazdaságnak nyújtott szolgáltatások definiálása, amivel a kivitel növelését segítenék elő és a szerbiai vállalkozások kijutását a külföldi piacokra. A harmadik pillér pedig az oktatás, úgy az oktatási rendszerben a duális oktatás bevezetésével, mint a nem formális jellegű képzések a vállalkozók részére.

Milivoje Miletić, a Szerbiai Gazdasági Kamara alelnöke szerint a törvény kidolgozása során az egyik elgondolás az volt, hogy a szerbiai gazdaság egy hatékonyabb kamarai rendszert érdemel. A szerbiai kamara 160 éves intézmény, ma pedig abban a helyzetben van, hogy harcolnia kell helyéért a rendszerben. Az elmúlt időszakban vegyes kamarák és szakmai kamarák is alakultak, ez az alelnök szerint alátámasztja, hogy élő rendszerről van szó, amely változik, alkalmazkodik az aktuális folyamatokhoz, és dinamikusan reagál.

Az új törvény értelmében a kamarai tagság ismételten kötelező lesz, a kamara pedig lobbizni fog annak érdekében, hogy a törvény az év végéig a parlamenti képviselők elé kerüljön és januártól hatályba léphessen.