2024. április 20., szombat

Szennyvízhálózat-építés kis szépséghibával

Az óbecsei Vodokanal Közvállalat közbeszerzésében több törvénysértő kitételt talált a BUM

Másfél hónap alatt négy utcaszakasz csaknem ezer méteren kapott szennyvízhálózatot Óbecsén. A munkálatokat csütörtökön fejezte be a kivitelező, ennek köszönhetően közel száz háztartás csatlakozhat majd a községi szennyvízhálózatra a Tiszamente, a Petőfi Sándor utca, az Ismeretlen hős, és a Sever Đurkić utca egy-egy részén.

Csütörtökön befejezte a munkálatokat a Graditelj, ez száz háztartás életét könnyíti meg a jövőben (Fotó: Fehér Rózsa)

Csütörtökön befejezte a munkálatokat a Graditelj, ez száz háztartás életét könnyíti meg a jövőben (Fotó: Fehér Rózsa)

Az egész beruházás értéke a munkálatokkal és anyagbeszerzéssel együtt nagyjából 5,6 millió dinár. Az Óbecsei Ifjúsági Szervezet (BUM) a munkálatok elvégzésére júliusban közzétett közbeszerzési pályázat áttanulmányozása után a mojbecej.rs hírportálon tette közzé: a Vodokanal Közvállalat az eljárás során legalább három ízben sértette meg a közbeszerzési törvény 76. szakaszát.

A BUM állítása szerint a közvállalat hibát követett el, amikor az ajánlattevőkkel szemben olyan személyi, műszaki és pénzügyi elvárásokat támasztott, amelyek megítélésük szerint diszkriminatívak. Az ilyen ajánlattételi feltételek egyike volt például az, hogy az ajánlattevő az elmúlt három elszámolási évben legalább 50 millió dináros jövedelemmel kell rendelkezzen, ami a közbeszerzési eljárások köztársasági szintű jogvédelmi bizottságának iránymutatásai alapján a közbeszerzés értékét figyelembe véve irreálisan magas összeg.

A Vodokanal elvárása szerint az ajánlattevőnek több saját tulajdonú, értékes járművel és munkagéppel is rendelkeznie kellett, ami a versenyképesség korlátozását jelenti, hiszen ezek kölcsönözhető vagy lízingelhető eszközök, de az is korlátozó megkötés volt, hogy ezek a járművek és gépek már a közbeszerzés kihirdetésekor a cég tulajdonában kellett legyenek. A BUM szerint a megkövetelt tíz állandó alkalmazott is törvénysértő pályázati feltétel volt.

A közbeszerzési felhívásra csak két érvényes ajánlat érkezett. A szerződéskötés lehetőségét a legalacsonyabb árat (nettó 2,2 millió dinárt) ajánló cég, az újvidéki Graditelj NS nyerte meg.