2024. április 23., kedd
Szíriai konfliktus

Putyin kész a politikai megoldásra

Orosz részről adott a készség a szíriai konfliktus békés megoldására – állapította meg Sigmar Gabriel német alkancellár, miután tegnap találkozott Vlagyimir Putyinnal az orosz elnök Moszkva melletti rezidenciáján. A szociáldemokrata politikus beszámolt arról, hogy Putyin a mintegy kétórás találkozón világossá tette: nem érdekelt a tartós katonai beavatkozásban a szíriai térségben.

A Der Spiegel ugyanakkor beszámolt arról, hogy az orosz államfő közvetett módon megerősítette: továbbra is támogatja Bassár el-Aszad szíriai elnököt. Putyin szerint a terrorizmus elleni küzdelem jegyében „fenn kell tartani az államiságot, ahol az még létezik”. Az iraki háború – vélekedett Putyin – a térség több államát destabilizálta, és az Európát érintő menekültválság ennek a következménye.

Sigmar Gabriel a találkozón „további erőfeszítésekre” igyekezett ösztönözni Putyint az ukrajnai válság megoldása érdekében is. Moszkvának és Kijevnek együtt kell működnie a minszki békemegállapodás-csomag végrehajtása érdekében – hangsúlyozta az alkancellár. Szóvá tette, hogy az ukrán kormányzat még most sem tudja ellenőrizni Ukrajnának azt a határszakaszát, amely a szeparatisták által uralt területeket választja el Oroszországtól. Gabriel támogatásáról biztosította az Északi Áramlat nevű, Oroszországot és Németországot összekötő balti-tengeri gázvezeték 2019-re tervezett továbbfejlesztését. Ez azonban nem jelentheti azt, hogy felszámolják Ukrajna gáztranzitország szerepét.

Szintén Moszkvában tartózkodik Nicolas Sarkozy volt francia államfő, és ő is találkozott Putyinnal. Ezt megelőzően a Nemzetközi Kapcsolatok Intézete nevű moszkvai egyetemen mondott beszédében úgy vélekedett, helytelen lenne elszigetelni Oroszországot, mert a szíriai orosz fellépésnek „több a pozitívuma, mint a negatívuma”. Szavai szerint a Nyugatnak megkerülhetetlen partnerként kell tekintenie Oroszországra, és nem szabad újabb hidegháborúba sodródnia.

Peking és Berlin is diplomáciai megoldást szorgalmaz

Szíriában politikai megoldásra van szükség, és ehhez a diplomácia csatornáit kell igénybe venni –értett egyet Angela Merkel német kancellár és Li Ko-csiang kínai kormányfő kettejük pekingi sajtótájékoztatóján.

„Remélem, hamarosan valamennyi érintett fél leül egymással, hogy megbeszélje a problémákat, és lényegi segítséget ajánlhasson fel a szíriai embereknek” – fogalmazott Merkel. Li szerint a válság rendezése egyre sürgetőbb. Hangsúlyozta az ENSZ szerepét, és a kínai álláspontot ismertetve megjegyezte, hogy az egyenlőségen alapuló, elfogadó és nyílt politikai párbeszédre van szükség, erre pedig ő lát esélyt.

Merkel arról is beszámolt, hogy tárgyalásain hangsúlyosan a gazdasági, kereskedelmi, üzleti együttműködés volt napirenden. Az egyik javaslat, amelyet Merkel felvetett, egy olyan megállapodás megkötésére vonatkozott, amelyben a felek vállalnák, hogy tartózkodnak az ipari kémkedéstől. Emlékeztetett arra, hogy az Egyesült Államok és Nagy-Britannia már kötött hasonlót Pekinggel. Megjegyezte, vendéglátói neki is kifejezték a hajlandóságukat erre.