2024. március 29., péntek

A megelőzés a legfontosabb

Az újvidéki önkormányzat és a civil szféra képviselői tegnap tanácskozást tartottak az ENSZ Fejlesztési Programja (UNDP) szerbiai irodájának a képviselőivel, a rendkívüli helyzetek megelőzés

Az újvidéki városházán megtartott tanácskozáson a hangsúlyt az önkormányzatok akciókészségének a növelésére helyezték, mivel nagyon fontos feladat az előrelátás, a természeti katasztrófák megelőzése.

Egyre gyakrabban történnek olyan extrém természeti csapások, mint a tavalyi árvíz, ezek a katasztrófák rossz hatással vannak a régió fejlődésére, ezért az UNDP Szerbiában elkészítette a felmérést a kár mértékéről az országban az utóbbi természeti katasztrófák miatt. A jövőre megjelenő tanulmány tartalmazza majd, mit tehetnének az önkormányzatok annak érdekében, hogy jobban felkészülhessenek egy esetleges természeti csapásra, valamint azt is véleményezték, mit tehetnek abban az esetben, ha már megtörtént a katasztrófa.

– Az UNDP szakemberei Újvidéken, és még 12 szerbiai városban végeztek kutatást, beszéltek a helyi katasztrófavédelmi stábokkal, mivel ők a legtapasztaltabbak ebben a témakörben. A tanácskozáson megbeszélést folytattunk az UNDP szakembereivel, akik elmondták, nagyon fontos, hogy az önkormányzatok katasztrófavédelmi stábjai folyamatosan együttműködjenek egymással, és meglegyen közöttük az állandó kommunikáció. Arról is szó esett, hogy katasztrófa esetén mely uniós mechanizmusoktól vagy az ENSZ-től kérhetünk segítséget. A természeti katasztrófák esetében nagyon fontos az önkéntesek toborzása is, ebben az esetben a helyi önkormányzatok feladata a lakosság megszervezése – mondta Miloš Vučević, Újvidék polgármestere.

Daniel Varga, az UNDP képviselője elmondta, a megelőzés és a megfékezés mechanizmusai a legfontosabbak, ezért ezekbe kell befektetni a legnagyobb energiát. A már megtörtént katasztrófa kezelése sokszor hétszer annyi igyekezetbe, pénzösszegbe kerül, mint a jól megszervezett megelőzés.

Az UNDP kutatásán alapuló tanulmány 2016-ban jelenik meg, amely tartalmazza majd a szerbiai városok és községek katasztrófavédelmi készenlétének mértékét, valamint az ajánlásokat a megelőzési mechanizmusok fejlesztésére.