2024. április 25., csütörtök

Fordulj az Ifjúsági Tanácsadóhoz!

Új programokkal, több szakemberrel várja a fiatalokat a szabadkai központ – Külön csoportok alakulnak a krónikus betegséggel küzdők támogatására – Pszichológus, gyermekgyógyász, nőgyógyász v

Több mint tíz évvel ezelőtt nyílt meg Szabadkán az Ifjúsági Tanácsadó, akkor orvosok, pszichológusok, nőgyógyászok álltak a fiatalok rendelkezésére. Tanácsadást végeztek, műhelymunkákat tartottak, elvégezték a szükséges vizsgálatokat. Az Ifjúsági Tanácsadóban az elmúlt években végül tulajdonképpen csak a nőgyógyászok végezték rendszeresen a vizsgálatokat. A tanácsadó újraélesztésén dolgozik most dr. Draginja Rapić.

A fiatalok bármikor számíthatnak az Ifjúsági Tanácsadóra (Fotó: Molnár Edvárd)

A fiatalok bármikor számíthatnak az Ifjúsági Tanácsadóra (Fotó: Molnár Edvárd)

Az Ifjúsági Tanácsadót a doktornő véleménye szerint azért nem tudták megfelelően működtetni, mert az orvosok nem ismerték fel annak jelentőségét. Az elmúlt években két pszichológus dolgozott csupán a tanácsadóban, és a nőgyógyászati rendelőben, ahol négy doktornő folyamatosan fogadta a 10 és 18 év közötti fiatal lányokat. Ez a szolgáltatás nagyon működőképes.

– Két pszichológus is a fiatalok rendelkezésére áll: Pető István és Török Olga. Ők csoportfoglalkozást is tartanak, de egyéni megkeresésre is elbeszélgetnek a fiatalokkal, szüleikkel. Ami a gyermekorvosokat illeti, az elmúlt években csupán egy-egy szeminárium erejéig vettek részt a tanácsadó munkájában. Ezen szeretnénk változtatni, hogy a fiatalok tudják, hogy bármikor számíthatnak ránk. Ezek a műhelymunkák a jövőben is folytatódnak, fiatalok közötti erőszak, alkohol, dohányzás, kábítószer, szexuális élet témakörökben. Viszont szervezetten, az iskolákkal együttműködve kerül ezekre sor. A reproduktív egészségről szóló szemináriumra már megvan a beosztás, minden iskolából, minden osztályból érkezik majd legalább két-három diák, a 14-15 éves korosztályról van szó, akik részt vesznek ezen a műhelyen – magyarázta dr. Draginja Rapić.

Az Ifjúsági Tanácsadó a jövőben a krónikus betegséggel küzdőknek is a segítségére szeretne lenni. A doktornő kiemelte, egy asztmacsoportot és egy cukorbetegeket segítő csoportot hoznának létre. Ezeknek a fiataloknak segítenének a betegséggel való küzdelemben, recepteket írhatnak majd ki, a szülőkkel és a gyerekekkel is több időt tudnának tölteni és kötetlenebb lehetne a beszélgetés, folyamatos lehetne a kapcsolattartás is.

– Nagyon sok mindenre nem jut idő az orvosi rendelőben. Talán nem tudnak mindenre választ kapni a szülők és a fiatalok sem. Például nagyon sokan nem tudják, hogy joguk van ezeknek a krónikus betegeknek évente tíz napot az állam terhén gyógyfürdőben tölteni. Ebben is segítünk – mondta a doktornő, aki hozzátette, természetesen ez az időszak a gyermek fejlődési szakaszai között az egyik legérzékenyebb, hiszen ez a kísérletezés időszaka minden szempontból. A dohányzás, az alkohol, a drog, a korai szexuális kapcsolatok, a nemi betegségek mind olyan témák, amelyekről a fiatalok keveset beszélnek szakemberrel.

Az Ifjúsági Tanácsadót, amely a Gyermekorvosi Rendelő (Dispanzer) második emeletén található, a bal oldali bejárat felől megközelíthető, a fiatalok maguk is felkereshetik, bárminemű egészségügyi problémával, illetve akkor is, ha csak szeretnének elbeszélgetni valakivel. Dr. Draginja Rapić elmondta, az érintett korosztály szeret ide járni pszichológushoz, mert az iskolapszichológus felkeresése nem marad titokban és azért a környezete esetleg bántja majd a diákot. A tanácsadó működéséről, az orvosok munkaidejéről a 024/57-22-11-es számon lehet érdeklődni.