2024. április 20., szombat

Hétezren szavaztak Darth Vader pártjára

Körülbelül hétezren szavaztak Darth Vader, a Csillagok háborúja hírhedt főgonoszának pártjára a vasárnap tartott helyhatósági választásokon Odesszában – hozta nyilvánosságra az Ukrán Választók Bizottsága (KIU) nevű civil szervezet saját szavazatszámlálásának eredményére hivatkozva.

Darth Vader Blokja néven a tömörülést az idén márciusban jegyezték be hivatalosan, mint civil szerveződést. Vezetője egy bizonyos Volodimir Szkripec. A városi tanács választására összeállított „pártlistájukon” 48 név szerepel, amelye közül 44 Darth Vader néven szerepel, csak apai keresztnevük különbözik. Rajtuk kívül szerepel még a listán például Mester Volodimirovics Yoda. A sötét nagyúr pártja ugyan még nem jut be a városi önkormányzatba, mert a hétezer voks az összes szavazatnak csak a 2,74 százalékát teszi ki, a bejutási küszöb pedig 5 százalék, mindazonáltal ez jelentős eredmény.

Anatolij Bojko, a szervezet megyei részlegének vezetője rámutatott, hogy egy kisebb járási központ választóinak számával egyenlő mennyiségű polgár szavazott egy valódi programmal nem rendelkező, nyíltan a választásokból tréfát űző formációra. „Ha ennyien készek vagyunk Darth Vaderre szavazni, akkor kire haragszunk? Kit akarunk felelőssé tenni a problémáinkért?” – tette fel a kérdést, hozzátéve, hogy Darth Vader polgármesterjelöltként ezenfelül csaknem ötezer szavazatot kapott, ezzel pedig a voksok 1,85 százalékát szerezte meg.

Odesszában az egyik szavazókörnél őrizetbe vették Csubakkát, a párt egyik jelöltjét, mert nem volt hajlandó megmutatni az iratait a rendőröknek, egy Darth Vader-jelmezt viselő férfinak pedig nem engedték, hogy szavazzon, mert nem vetet le a sisakját.

A központi választási bizottság (CVK) közben nagy késéssel, csak kedden kezdett adatokat közölni. A részvételi arányt is csak keddre virradóan tették közé, eszerint alig több mint 46 százalékos volt országosan a részvétel az ukrajnai helyhatósági választásokon.