2024. március 29., péntek
MIGRÁNSVÁLSÁG

Ausztria kaput épít, nem kerítést

Határozottabb szabályozásra és nem határzárra van szükség a menekültáradat ellenőrzésére – jelentette ki az osztrák kancellár és az alkancellár a tegnapi kormányülést követően. Mindketten utaltak arra, hogy szükséges a határtérség „műszaki biztosítása”.

Werner Faymann kancellár szerint különbséget kell tenni aközött, hogy valaki határkerítést vagy – mint fogalmazott – kaput épít oldalsó szárnyakkal. Ez utóbbit nem részletezte, de azt hangoztatta, hogy szerinte nem kerítést építenek az országhatárra, hanem műszaki biztonsági intézkedéseket foganatosítanak. Reinhold Mitterlehner alkancellár szerint az államnak meg kell mutatnia, hogy képes cselekedni és nem csupán tehetetlenül nézi, ahogy emberek áramlanak át a határon. A szuverenitásról és az állami autoritásáról van most szó. Mindkét politikus hangsúlyozta, hogy az intézkedéseket Ausztriának Németországgal kell összehangolnia.

A kormány nyilatkozatban határozta meg a további lépéseket, többek között a menekültjog szigorítását, a határozott idejű menekültstátus kiadásának lehetőségét, valamint a menedékkérő családjának későbbi befogadásáról szóló rendelkezést. A kormány emellett elegendő számú téliesített befogadóhelyet akar a menekültek rendelkezésére bocsátani. Bécs továbbá azt tervezi, hogy még kétezer rendőrt vet be a menekültválsággal kapcsolatos feladatok elvégzésére, akár civilszolgálatosokat vagy katonákat is alkalmazhatnak erre a feladatra.

Johanna Mikl-Leitner belügyminiszter kedden délután jelentette be, hogy „építési jellegű” műszaki munkálatok kezdődhetnek Ausztria déli határrészén, felkészülve arra a lehetőségre, hogy rosszabbodik a helyzet. A miniszter tegnap azt közölte, hogy kerítésről is szó van, de arról nem, hogy lezárják a határt. A tárcavezető tájékoztatása szerint az építkezés tervezési folyamata nagyjából tíz napig fog tartani. A pénzügyminiszter egyelőre nem tudta megbecsülni, hogy milyen költségekkel jár majd a határ menti építkezés.

Az ellenzéki pártok közül az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) és a populista Team Stronach üdvözölte a bejelentett intézkedést. Az FPÖ párt elnöke továbbá egy általános tervet szorgalmazott az osztrák határ biztosítására vonatkozólag. A Zöldek szolidaritásellenességről és az Osztrák Néppárt (ÖVP) „orbanizálódásáról” beszélt. Javaslatuk szerint a pénzt inkább szálláshelyek és konténerfaluk építésére kellene fordítani.

Berlin neheztel az osztrákokra

Az osztrák hatóságok az utóbbi napokban egyeztetés nélkül hordtak menekülteket a német határra, ez nem volt rendben, és Németország elvárja, hogy Ausztria azonnal felhagy ezzel a gyakorlattal – mondta tegnap Berlinben a német belügyminiszter.

Thomas de Maizière közölte: Berlin kifogásolja, hogy az osztrák hatóságok az éj leple alatt, külön értesítés nélkül bizonyos helyekre menekülteket szállítottak, akik aztán felkészületlenül és felügyelet nélkül jöttek a német határra. A két ország képviselői intenzív megbeszéléseket folytattak ez ügyben, és Ausztria ígéretet tett arra, hogy visszatér a korábban folytatott együttműködéshez. „Elvárom, hogy ez azonnal megtörténjen”– tette hozzá a belügyminiszter.

Cerar: A falak Európája ellen vagyunk, de...

Szlovénia azonnal megkezdheti egy kerítés építését a horvát határ mentén, ha a kormány szükségesnek tartja ezt, de reméli, hogy az európai uniós intézkedések hatására lelassul a menekültáradat – jelentette ki Miro Cerar miniszterelnök a nemzetbiztonsági tanács tegnapi ülése után. A kormányfő ismét elmondta: várják, hogy minden érintett ország hajtsa végre a vasárnapi brüsszeli migrációs csúcstalálkozón elhatározott intézkedéseket. „Ha nem teljesítik a vállalt kötelezettségeket, akkor az annak bizonyítéka lesz, hogy az EU politikája nem működik, és arra fogja kényszeríteni Szlovéniát, hogy intézkedéseket hozzon az ország határai mentén”.

Cerar hozzátette, hogy országa még mindig ódzkodik a kerítésépítéstől, „mert a falak Európája ellen vagyunk, de a kormány kész megvédeni állampolgárait, a törvényt és a rendet, ha az EU politikája kudarcot vall.”

A kormányfő azért hívta össze a nemzetbiztonsági tanácsot, hogy megvitassák a menekültválsággal kapcsolatos kérdéseket, beleértve a biztonsági intézkedések fokozását a határok védelme érdekében, ha a migrációs nyomás változatlanul nem csökken a horvát–szlovén határszakaszon. Cerar arról is beszélt, hogy a további intézkedésekről ma tárgyal a kormány zárt ülésén. Az intézkedések azonnal hatályba lépnek, ha a migránsútvonalon fekvő államok nem tartják magukat a Brüsszelben megbeszéltekhez, és helyzet tovább súlyosbodik. A kormányfő nem fejtette ki, milyen intézkedésekre gondol, de szóba jöhet kerítés építése a horvát határon, fokozott rendőrségi ellenőrzés a déli részeken, a hadsereg hatáskörének bővítése és a tartalékosok behívása is.

Cerar továbbra is az európai uniós külső határok védelmének biztosítását sürgette, annak érdekében, hogy migránsáradatot még a görög–török határon feltartóztassák.

Továbbra is több ezren érkeznek a görög partokra

Továbbra is több ezer migráns érkezik a görög partokra, csak tegnap reggel két komphajó vitt összesen 3173 menekültet a fedélzetén Athén kikötőjébe, Pireuszba Híosz és Leszbosz szigetekről – közölte a görög parti őrség.

Eközben az ERT állami rádiócsatorna arról számolt be, hogy az Égei-tenger keleti részén két, menekülteket szállító csónak süllyedt el, az utasok közül legalább hat ember, köztük három gyermek is eltűnt, nagy valószínűséggel a tengerbe veszett – állították túlélők, akiknek úszva sikerült elérniük Agatonisz és Számosz szigetét.