2024. április 25., csütörtök

Az anyaországi társadalom felől érkező kézfogás

Találkozás a bánáti gyerekekkel (Kecskés István felvétele)

Találkozás a bánáti gyerekekkel (Kecskés István felvétele)

A Rákóczi Szövetség az idén 320 beiskolázási csomagot és tízezer forintos egyszeri pénzbeli támogatást ajánlott fel a vajdasági magyar elsős kisdiákok számára. A tavasszal kiosztották a beiskolázási csomagokat kedden és tegnap pedig a pénzbeli támogatás került kiosztásra.

Szavalatokkal és énekkel várták a bánáti magyar elsősök a Rákóczi Szövetség munkatársait tegnap Muzslyán. Összesen 29 helybeli és öt erzsébetlaki szülő vehette át a gyerekének odaítélt tízezer forintos támogatást. Babinszki Erzsébet erzsébetlaki szülő természetesnek tartja, hogy a gyerekét magyar osztályba íratta, mivel a férje is magyar, otthon magyarul beszélnek. A támogatás pedig sokat jelent, különösen a gyerekes családok számára.
Nagy Tünde három gyerek édesanyja, aki szerint a szórványban élők számára az a legfontosabb, hogy nem feledkeztek meg róluk. Mint mondja, általában a gyerekekre bízzák a kapott összeget, téli cipőre, kabátra vagy tanfelszerelésre fordítják a kapott összeget.
– Az ösztöndíj mögött nem feltétlenül az összegszerűséget kell elsősorban nézni, hanem azt a hatalmas összefogást, ami e mögött a tízezer forint mögött, e mögött a boríték mögött van. Több száz önkormányzat, több ezer magánszemély, rengeteg vállalkozás adta össze, és adja össze, akár száz forintonként vagy egy-két-tízezer forintonként ezt a pénzt, hogy el tudjuk mi ide hozni. Úgy érzem, hogy az itteni szórványban nagyon nagy örömmel és nagy lelkesedéssel fogadják azt, hogy igenis Magyarországon, az anyaországban, nem felejtették el őket. Vannak olyanok, akik gondolnak rájuk, vannak olyanok, akik fontosnak tartják azt, hogy segítsék az itteni magyarságot – megtartani magyarságukban, nyilatkozta Bajkó Ervin, a Rákóczi Szövetség központi irodájának munkatársa.

A nagybecskereki Petőfi MME székházában a nagybecskereki, a lukácsfalvi és a szentmihályi magyar elsősök kapták el az ösztöndíjat. Mint ahogy Tóth Tibor nagybecskereki szülő mondja, mindig örömmel tölti el, amikor az anyaország gondol ránk, a határon kívül rekedt magyarokra. Örülni tudunk minden ilyen támogatásnak, mert ezekben az időkben minden anyagi juttatás sokat jelent.

A Rákóczi Szövetség munkatársai tegnap délután dél-bánsági szórványtelepüléseken: Nezsényben, Ürményházán, Torontálvásárhelyen Hertelendyfalván és Székelykevén osztották ki a segélyt.

A Rákóczi Szövetség képviselői Újvidéken (Dávid Csilla felvétele)

A Rákóczi Szövetség képviselői Újvidéken (Dávid Csilla felvétele)

A Rákóczi Szövetség képviselői tegnap Bácskában a kúlai Népkör Magyar Művelődési Központba, az újvidéki Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központba, a tiszakálmánfalvi Művelődési Egyesületbe és a törökbecsei Jókai Mór Művelődési Egyesületbe látogattak el.

Újvidéken Nagy Domonkos István és Petrovay László találkozott a Petőfi Sándor Általános Iskola és a József Attila Általános Iskola magyar tagozatára iratkozott elsős diákokkal és szüleikkel. A magyarországi vendégeket és a szülőket Ladisity Melinda, az MNT tagja, a Petőfi Sándor MMK elnöke köszöntötte.

– Köszönöm a szülőknek, hogy magyar osztályba íratták a gyereküket. Az anyaország és az MNT az iskoláztatás során végig próbálja fogni a gyerekek és a szüleik kezét. Azt hiszem, hogy ez nagyon nagy segítség – mondta Ladisity.

Nagy Domonkos István kifejtette, hogy a Rákóczi Szövetség beiskolázási programjának első lépcsőfoka az óvodai csomagok átadása.
– Erre az év egy korai szakaszában került sor, amikor a kicsik iskolakezdéshez szükséges felszerelést, a szülők pedig egy levelet kaptak. A levélben 12 pontban próbáltuk összefoglalni a magyar nyelvű oktatás előnyeit. Akkor a levélben ígéretet tettünk arra, hogy ha a szülők magyar tagozatra íratják a gyerekeiket, akkor ősszel eljövünk, és egy egyszeri 10 ezer forintos ösztöndíjban részesítjük önöket – ismertette Nagy Domonkos.

– A Rákóczi Szövetség beiskolázási programja már több mint tíz éve zajlik Kárpát-medence-szerte, Vajdaságban pedig harmadik éve tevékenykedünk. Ebben az évben több 5 mint ezer gyermek és családja kapja meg a támogatást. Ezt egy kalapba téve egész szép summa, ami magyarországi magyar magánemberek, önkormányzatok és vállalatok adományaiból gyűlik össze minden évben. Tehát nem állami támogatásról van szó, hanem egy hosszú adományozási folyamat eredménye – részletezte a Rákóczi Szövetség képviselője.

– Arra kérjük önöket, hogy erre a szimbolikus összegre úgy tekintsenek, mint a Magyarországon élő, jó érzésű, a magyar ügyre érzékeny magyarországi társadalom felől érkező kézfogásra. Abban bízunk, hogy önök azzal, hogy itt maradnak, viszonozzák a kézfogást – hangsúlyozta ki Nagy Domonkos.