2024. április 20., szombat

Eltávolították a kereszteket és kopjafákat az aracsi pusztatemplom mellől

Politikai, etnikai, vallásellenes cselekedet, vagy nemtörődömség áldozatává váltak a magyarság keresztény jelképei?

A napokban több forrásból aggasztó hírek keltek szárnya, hogy az aracsi pusztatemplom mellől eltávolították az „oda nem illő” és „tájidegen” fakereszteket és kopjafákat. A romtemplom környékén a korábbi évekhez hasonlóan idén ősszel is folynak restaurálási munkálatok. Egyes információk szerint a Tartományi Műemlékvédelmi Intézet munkatársai távolították el a délvidéki magyarság egyik legjelentősebb szakrális emlékhelyének számító aracsi pusztatemplom mellett felállított és felszentelt kereszteket és kopjafákat.

A DélHír portál írja: „A Tartományi Műemlékvédelmi Intézet munkatársai döntötték le a megszentelt kereszteket, mivel azokat »tájidegennek« nyilvánították. Az aracsi pusztatemplom kiemelt fontosságú műemlékké van nyilvánítva Szerbiában, amely az állam tulajdonát képezi. A Magyar Nemzeti Tanács az aracsi pusztatemplomot 2013-ban a magyarság szempontjából kiemelt jelentőségű műemlékké nyilvánította. Hogyan lehetne egy templomtól környezetidegen a fakereszt és a harang?”

A VMSZ által 2004-ben felállított keresztet és haranglábat, illetve az Aracs ’95 Pusztatemplom Polgárok Társulása által 2002-ben állított faragott keresztet és kopjafákat a talapzatukból eltávolították, és a régészek konténere mellett gyakorlatilag a szemétbe dobták. Felmerül a kérdés, kinek és miért voltak útjában e vallási keresztény jelképek. Aki már járt Aracson, láthatta, hogy ezek a keresztek semmilyen formában sem veszélyeztették vagy rongálhatták a pusztatemplomot.

Lapunkat a faluturizmussal is foglalkozó törökbecsei Link Lajos (Aracs-turizmus) tájékoztatta a megdöbbentő történésekről.

– Rendszeresen szervezünk kirándulásokat, látogatásokat az aracsi romtemplomhoz, a hozzánk érkező turistacsoportok, magyarországi vendégek egyike sem hagyná ki az élményt, amelyet a pusztatemplom látványa nyújt az ideérkezőknek. Amikor a napokban feleségem, Krisztina egy diákcsoportot vezetett a pusztatemplomhoz, már csak a puszta talapzatokat láthatták a vendégek, a talapzatról leszerelték kereszteket és kopjafákat, és halomba dobálták őket.

A váratlan eseményekről tájékoztattuk az Aracs Társadalmi Szervezetet, a Nagybecskereki egyházmegyét, tehát már a püspökség is tud a példátlan esetről. Értesítettük a törökbecsei egyházközség plébánosát, Mellár József atyát, az önkormányzatot, civil szervezeteket és mindazokat, akik szívügyüknek tekintik és tekintették eddig is Aracs sorsát – mondta Link Lajos, aki kihangsúlyozta, hogy minél előbb vissza kell állítani a felszentelt vallási jelképeinket.

Értesüléseink szerint a leszerelt haranglábat a szabadkai Horváth Lehel vitte el, az övé volt, annak idején ő állította fel.