2024. április 16., kedd

Energiahatékonyság mindenekfelett

Ma még látogatható az Újvidéki Vásáron az energiaügyi és befektetési kiállítás

A tartományi energiaügyi titkárságnak, a Közép-európai Fejlesztési Fórumnak (CEDEF) és az Újvidéki Vásárnak az idén sikerült az energetikai kiállítást egy nemzetközi fontosságú rendezvénnyé előléptetni. Az új technológiák és idők új tempót diktálnak, ezért az idei kiállítás is az alternatív energiaforrásokra és az energiahatékonyságra helyezi a hangsúlyt – nyilatkozta Nenad Stanković tartományi energiaügyi titkár, az Energiaügyi és Befektetési Napok megnyitóján tegnap, az Újvidéki Vásáron.

Mint ahogy azt Stanković kifejtette, a kétnapos rendezvényen több olyan témát fognak körbejárni, amelyek javíthatnak az önkormányzatok energiafogyasztási mutatóin, valamint arról is szó lesz, hogy hogyan kapcsolódhatnak be az európai trendekbe az alternatív energiákat illetőleg.

Zoran Predić, az energiaügyi minisztérium államtitkára felszólalásában arra tért ki, hogy nincs hatékony és fenntartható fejlődés energiaügyi stabilitás nélkül.

Sok olyan cég volt jelen, amely energetikai rendszermegoldásokat kínál megújuló energiaforrások hasznosításához (Fotó: Dávid Csilla)

Sok olyan cég volt jelen, amely energetikai rendszermegoldásokat kínál megújuló energiaforrások hasznosításához (Fotó: Dávid Csilla)

– Tárcánk több idevágó intézkedést is megtett ez ügyben. Megemlíthető például az energiaügyi törvény, amely teljes egészében az EU-s előírásokkal összhangban készült el. Továbbá, folyamatban van a bányászatról szóló jogszabály elkészítése, valamint több, további idevágó intézkedés megfogalmazása is – ecsetelte az államtitkár, aki arra is kitért, hogy a kiegyensúlyozott energiaellátáshoz a Srbijagas és a Szerbiai Villanygazdaság (EPS) szerkezetátalakítása is nélkülözhetetlen.

Slobodan Cvetković, az Újvidéki Vásár vezérigazgatója felszólalásában elsősorban Magyarországot, a rendezvény idei partnerországát köszöntötte, valamint a CEDEF-fel közösen alakított szaktanácsot, mivel mind a kettő nagyban hozzájárult az idei kiállítás színvonalának emeléséhez.

Skapinyecz Péter, a Magyar Nemzeti Kereskedőház igazgatója arról beszélt, hogy Magyarországon több olyan energiaügyi cég is tevékenykedik, amelyek akár megoldást is kínálhatnak a szerbiai önkormányzatok energiahatékonyságának növelésére.

– Az egyedüli problémát talán a finanszírozás okozhatja, viszont a különböző uniós alapokon keresztül az is probléma nélkül megoldható vagy a magyarországi módszert is lehet alkalmazni. Ez utóbbiban a pénzeszközök egy részét az állam, a másikat a bankok adják, a pénzintézeteknek pedig később, az energiatakarékosságból befolyó összeget fizetik ki az illetékesek – emelte ki.

Jovanka Arsić Karišić, a CEDEF igazgatóbizottságának elnöke elmondta, hogy a kétnapos rendezvényen 30 tanácskozást tartanak, 112 szakember és 50 vállalat képviseletével, akik hét országból érkeztek.