2024. március 28., csütörtök

A Toyota visszaszerezte a világelsőséget a Volkswagentől

Visszaszerezte a világelsőséget a Toyota a Volkswagentől az idei év első kilenc hónapjában eladott járművek számát tekintve.

A hétfőn nyilvánosságra hozott adatok szerint a japán autógyártó vállalat több mint 7,49 millió járművet – Toyotát, Lexust, Daihatsut és Hino haszongépjárművet – értékesített januártól szeptemberig, a Volkswagen-csoport pedig 7,43 millió járművel a második helyre szorult. Mindkét autógyártó vállalat eladásai 1,5 százalékkal csökkentek az év első kilenc hónapjában. A Toyota esetében a visszaesést a gyenge hazai teljesítmény indokolja: a törékeny gazdasági fellendülés közepette 7,8 százalékkal csökkent a japán piacon eladott autók száma. A német autógyártó csoport teljesítményét több piac, köztük Kína és Brazília húzta le.

A harmadik helyezett amerikai General Motors (GM) 7,2 millió járművet adott el, és ez az előző év azonos időszakához képest 1 százalékos visszaesést jelent.

A detroiti székhelyű GM több mint hét évtizeden keresztül volt világelső az eladásokat tekintve, mígnem a Toyota 2008-ban letaszította a trónról. A GM 2011-ben visszavette a vezetést, amikor a Japán északkeleti részét letaroló márciusi földrengés és az azt követő szökőár miatt fennakadások keletkeztek a Toyota gyártásában. A következő évben már régi formájában tündökölt a japán autógyártó csoport, és három évig megszakítás nélkül vezette az eladási toplistát. Története során először, a Volkswagennek az idei év első felében sikerült az eladási rangsor élére kerülni.

A Volkswagen a MAN és a Scania haszongépjárműveket is beleszámítva tizenkét márkájából összesen 5,04 millió járművet adott el az első fél évben, 0,5 százalékkal többet, mint tavaly. A Toyota az első fél évben, a Daihatsu személygépkocsi és a Hino haszongépjármű-modelleket is beleértve, az egy évvel korábbinál 1,5 százalékkal kevesebb, 5,022 millió autót értékesített. A haszongépjárművek leszámításával, pusztán személygépkocsi-eladásokban változatlanul a Toyota vezette az eladási rangsort az első fél évben is.