2024. április 24., szerda
FELSŐ-DUNA MENTE

Folyamatban a nedves élőhelyek revitalizálása

A Coca-Cola Alapítvány támogatásával 2011-ben megkezdődött a Felső-Duna mente speciális környezetvédelmi rezervátum revitalizációja, melynek során a Környezetvédelmi Világszervezet (WWF) a terepen található vizes élőhelyek réti-mocsári élőhelyeit kívánja megújítani, tekintettel a természeti környezet helyi, regionális és európai jelentőségére.

A terület 2001-ben került nemzetközi védelem alá, 20 000 km² védett területen nem csupán a réti sasok, a fekete gólyák fészkelnek, hanem egyéb madarak, vidrák, mocsári élőlények és növények tartják egyben az ökoszisztémát.

Monostorszeg mellett a Štrbac elnevezésű határrészben fekvő két tavacska az idők során elmocsarasodott, majd a buja növényzet lelassította a víz mozgását, ezért volt szükség a mentőakcióra. Mindenekelőtt az agresszíven terjedő, tájidegen növényfajokat kellett eltávolítani. Az erdőgazdaság dolgozói drótkötél és traktor segítségével gyökerestől tépték ki és szállították el a védett övezetből az oda nem való fákat. A Semenjača-tóba a beavatkozást követően már visszatért a víz és felpezsdült az élővilág. A Sárkány-tó környékén még tart a munka, 11 hektárt tisztítanak az erdészek.

Duška Dimović, a WWF szerbiai programigazgatója szerint a Monostorszeg melletti Semenjača és Sárkány tavacskák melletti munkálatok a természeti adottságok alapvető kiaknázása és az árvízvédelem javítása mellett gazdasági és turisztikai jövedelmet is hoznak.

Az „Európai Amazonas”, vagyis a Duna mentén elterülő vizes élőterületek megújítása az UNESCO leendő, határokon átívelő programjának része a Mura–Dráva–Duna bioszféra rezervátum létrehozása érdekében. A WWF úgy tervezi, hogy 2020-ig a Duna folyása mentén kétmillió hektárnyi területet revitalizál. Ennek része a monostorszegi beavatkozás is.