2024. április 25., csütörtök

Öregek-e Mick Jaggerék?

Előadás az időseket megillető jogokról Topolyán

A topolyai Vöröskereszt épületében a 2013 decemberében induló az Emberi jogokhoz való viszonyulás fejlesztéséért Szerbiában projektum keretében előadást tartott Nataša Todorović és dr. Milutin Vračević. A nagy számú érdeklődő előtt lezajlott előadás témája az időseket megillető jogok voltak. Mint azt Todorović elmondta, a téma igencsak aktuális, hisz országunkban, és világszerte egyre növekszik az idős személyek száma és aránya. A hatvanöt év felettiek jelenleg Szerbia lakosságának 17 százalékát teszik ki, de 2030-ra ez a szám 33 százalék körül fog alakulni, míg bolygónkon mintegy 901 millió idős személy él, ami 2050-re eléri a kétmilliárdot. Éppen ezért elengedhetetlenül fontos, hogy minél többen megismerjék azokat a jogokat, amelyek megilletnek minden idős személyt. Mindenekelőtt azonban azt is meg kell határozni, hogy kit nevezhetünk idősnek, hisz több tényezőtől függ, ami alapján beszélhetünk kronológiai, fiziológiai és szociális öregségről, hisz a Rolling Stones tagjait senki sem tartja öregnek, pedig... Azt is megtudtuk, hogy az idős korúak diszkriminációja mindennaposnak mondható, de legtöbbször nem is szerzünk róla tudomást, hisz ezt igyekeznek a családon belül tartani.

„Megengedhetetlen, hogy úgy tekintsünk az idősekre, mint passzív és haszontalan személyekre. Ezen változtatnunk kell!” – hangzott el az előadáson (Ótos András felvétele)

„Megengedhetetlen, hogy úgy tekintsünk az idősekre, mint passzív és haszontalan személyekre. Ezen változtatnunk kell!” – hangzott el az előadáson (Ótos András felvétele)

Todorović újságírói kérdésre beszámolt arról, hogy a projektum két részből áll, egyrészt megismertetik az idős személyeket a jogaikkal, és igyekeznek aktivizálni őket, hogy részt vállaljanak a közösségi életben. Eddig harminckilenc csoportnak tartottak előadást, amelyeken összesen körülbelül 440 idős személy vett részt az egész ország területéről. Másrészt a projektum részét képezi egy kutatás is, ami az idősekkel szemben elkövetett financiális erőszak jelenségét vizsgálta, és az eredmények alapján olyan javaslatokkal fordultak a törvényhozókhoz, amelyekkel javítani lehetne a helyzeten. A projektum, amely az angliai HelpAge International és a szerbiai Vöröskereszt összefogásából, az Európai Unió anyagi támogatásával jött létre, ez év november elsején ér véget, és Todorović elmondása szerint számos pozitív példa van, legutóbb például az egyik belgrádi nyugdíjascsoportnak a Vöröskereszt helyi szervezetével összefogva sikerült hangfogó kerítéseket építtetnie egy forgalmas út mellett.

Topolya községben 7900 nyugdíjas van, körülbelül 5000 fő tagja a nyugdíjas-egyesületnek. Lekić Dragutin, az egyesület elnöke elmondása szerint községük idős tagjai nincsenek tisztában a jogaikkal, és gyakran válnak családon belüli erőszak áldozatává. Éppen ezért az előadás nagy jelentőségű mindenki számára.