2024. április 20., szombat

Együttműködés Breszt és Szabadka között

A két város polgármestere tegnap írta alá a testvérvárosi megállapodást

Együttműködési megállapodást kötött egymással a fehéroroszországi Breszt és Szabadka városa. Maglai Jenő polgármester az ünnepélyes aláírás előtt elmondta, a megállapodást kétéves előkészítés előzte meg, amelyből oroszlánrészt vállalt Vladimir Csusev, Fehéroroszország belgrádi nagykövete is.

A polgármester kiemelte, kivételes pillanat ez, hiszen egy komoly történelmi múlttal, hagyományokkal rendelkező városról van szó, amellyel Szabadkának számos érintkezési pontja van, elsősorban mindkettő saját országában közepes méretűnek számít. Maglai szerint számos területen van lehetőség az együttműködésre, így a közvállalatok és intézmények között, de gazdasági téren is, amelyből a két város vállalatai is profitálni tudnak majd.

Vladimir Csusev kiemelte, a mostani megállapodással már hat fehérorosz és szerbiai város között lesz együttműködés. Korábban már aláírták a megállapodást Belgrád és Minszk, Kraljevo és Grodno, Kragujevac és Mogiljov, Niš és Vitebszk, valamint Újvidék és Gomelj között. A nagykövet elégedettséggel nyugtázta, hogy Szabadka és Breszt is csatlakozott ezen városokhoz, amelyek együttműködhetnek a sport, a művelődés, a gazdaság területén is. Szerinte ennek logisztikai akadálya sincs, hisz a két város között mindössze 1000 kilométernyi a távolság.

Alekszandr Rogacsuk, Breszt polgármestere is pozitívan nyilatkozott a megállapodás aláírásáról és elmondta, a két város erőfeszítéseket tesz az együttműködés magasabb szintre helyezése érdekében.

A nap folyamán Breszt város küldöttsége, valamint a Fehérorosz Gazdasági Kamara küldöttsége, az élén Valerij Labunnal, a Szabadkai Körzeti Gazdasági Kamarába és több szabadkai vállalatba is ellátogatott. A fehérorosz kamara breszti tagozata a szabadkai kamarával írt alá együttműködési megállapodást.

Ez alkalommal elhangzott, a két város között elsősorban a kereskedelmi kapcsolatok fejlesztésére van lehetőség, tekintettel arra, hogy mindkettő az EU-val határos, Breszt Lengyelországgal, Szabadka pedig Magyarországgal. Ugyanakkor a két város vállalatai között is lehetséges az együttműködés, ebből a célból több szabadkai vállalatban is látogatást tettek, illetve beruházások is lehetségesek Szabadkán.

A breszti polgármester elmondta, a város éves szinten kétmilliárd dollár értékben állít elő árut, a vállalatokban 35 ezer ember dolgozik. Egy fejlett városról van szó, ahol különösen kiemelkedő az élelmiszeripar, az elektronika és a műszaki cikkek gyártása, emellett az idegenforgalom is jelentős, évente mintegy 600 ezer turista látogat Bresztbe.