2024. április 25., csütörtök

Állami földek, amelyek nem találnak gazdára

Több mint ezer hektárnyi terület soha senkinek sem kell

Szabadkán összesen 16 000 hektárnyi állami földterület van. Ezeknek nagy részét két évvel ezelőtt bérbe adták, hároméves szerződéssel. A fennmaradt területeket, amelyek rosszabb minőségű földek, illetve homokos területek, illetve védett övezetben találhatók, évente licitáltatják. Jövőre kerül sor ismét a 16 000 hektár bérbeadására.

Osztrogonác Simon, a Városi Tanács mezőgazdasággal megbízott tagja lapunknak elmondta, azért kicsi az érdeklődés, mert csupán egy évre szólnak a szerződések és a területek is kicsik, s rossz minőségű földek, vagy homokok.

– Az állami földeket 2013-ban hároméves szerződéssel bérbe adtuk, az összes állami földet, amire érdeklődés volt. Ezek a szerződések jövőre járnak le. A kimaradt földterületeket, amelyek akkor nem találtak gazdára, évente licitáljuk. Itt nagyobbrészt minőségtelen földterületekről van szó, és ezeknek a bérleti szerződése egy évre szól. Tavaly és az idén is mintegy 2000 hektárnyi területet licitáltattunk. Ebből több mint ezer hektár Tavankúttól Királyhalmáig homokon fekszik, több száz hektár pedig a tőzeg környéke, ami specifikus védettség alá esik, nem szabad öntözést használni, vegyszert, és sorolhatnám a feltételeket. Tehát egyértelmű, hogy ezek a földek soha sem fognak gazdára találni. Most első körben ebből a kétezerből kis híján hatszáz hektárt sikerült bérbe adnunk, a következő körben még legfeljebb kétszázat tudunk kiadni. Esetleg szőlő vagy gyümölcsös telepítésére alkalmasak volnának ezek a területek, de mivel három évnél hosszabb időre nem adhatjuk bérbe, ezért ezek a földterületek soha sem fognak bérlőre találni – mondta az illetékes.

Kiemelte, hogy a követelményeket nem a város, hanem a minisztérium fogalmazza meg. Mint megjegyezte, ezúttal is csekély volt az érdeklődés, az egyéves szerződésekre már évek óta kevesen jelentkeznek, ugyanis kis parcellákról, minőségtelen földterületekről van szó, s ezeket inkább kisebb termelők veszik bérbe, azonban a jövő évben mindenkinek lejár a bérleti szerződése és 16 ezer hektár áll majd rendelkezésre.

@sz = tm