2024. március 29., péntek

Ingyenesek lesznek a szakorvosi vizsgálatok Óbecsén

A primáris egészségvédelemre is lesz pénz a költségvetés tegnapi módosítása után

Az óbecsei községi képviselő-testület 41. ülésén a költségvetés negyedik módosítása volt a legfontosabb napirendi pont. Ebben többek között a mezőőrszolgálatot ellátó LINK FTO vállalat működésére, egy nagyjátékfilm támogatására és a szakorvosi ellátás költségeinek az átvállalására különített el pénzt az önkormányzat. Ez utóbbi azt jelenti: az óbecseieknek ezentúl nem kerülnek pénzükbe az egészségházban korábban fizetősnek számító szakvizsgálatok.

Végre született terv a Tisza-part rendezésére is (Fotó: Fehér Rózsa)

Végre született terv a Tisza-part rendezésére is (Fotó: Fehér Rózsa)

A módosítás után a költségvetés 1 573 106 000 dinár lett, ami csaknem 1,6 millió dinárral kevesebb a korábbinál. Az önkormányzat a saját magára szánt összeget 6,7 millió dinárral csökkentette, de a tervek szerint a Link FTO mezőőrszolgálat a korábbi tervhez képest négymillióval többet kap az év végéig, a primáris egészségvédelemre hárommillió dinárt tervez költeni az önkormányzat, és csaknem hárommillió dinár pluszpénzt áldoz a kultúrára is, amiben a Đido néptáncegyüttes 35. jubileumi koncertje, valamint egy Óbecsén forgatandó nagyjátékfilm társfinanszírozása is szerepel. A produceri megállapodás szerint egyébként a filmre költött községi pénz Óbecsén marad, ugyanis a helyi statisztákat fogják ebből kifizetni.

Több évtizedes problémára jelenthet megoldást a Tisza-part tegnap elfogadott rendezési tervdokumentációja, amely alapfeltétele annak, hogy a folyó mellett építkezni, fejleszteni lehessen. Ez a terv minden jövőbeni beruházásnak – strandnak, vendéglátóipari létesítményeknek – kijelöli a helyét a Tiszán. Az elképzelések szerint itt kishajókikötő is lesz, a csongrádiakkal közösen, egy IPA-projektummal szeretné az önkormányzat megvalósítani.

Az ülésen több mint húsz napirendi pontot fogadtak el a képviselők. Ezek között zömmel közvállalatok- és intézmények tavalyi évre vonatkozó munka- és pénzügyi beszámolói, valamint az idei tervek módosításai szerepeltek, és megszavazták az első kilenchavi községi költségvetésről szóló határozatot is.