2024. április 25., csütörtök

Küzdelem a rák ellen

Rákbetegségekről, a megelőzés fontosságáról tanácskoztak Magyarkanizsán

Szombaton a Magyarkanizsai Gyógyfürdő tanácstermében a rákbetegségekről, a megelőzés fontosságáról szervezett tanácskozást a Zentai Rákellenes Egyesület, a rendezvényről az egyesület elnöke, dr. Szabó Erzsébet számolt be lapunknak:

Dr. Szabó Erzsébet köszöntötte a tanácskozás részvevőit

Dr. Szabó Erzsébet köszöntötte a tanácskozás részvevőit

– A tanácskozáson jelen voltak az észak-bácskai és észak-bánáti egészségházak általános és szakorvosai, az onkológiával foglalkozó orvosok. A praxisa során minden orvos találkozik daganatos megbetegedésekkel. Meghívtuk a zentai Egészségügyi Középiskola végzős diákjait is. Mivel a Zentai Rákellenes Egyesület civil szervezet, a szakmai tanácskozást a lakosság felé is meghirdettük, nyitott volt a rendezvény minden érdeklődő számára.

A kamenicai Onkológiai Intézet négy szakembere tartott előadást a bőrrák, a vastag- és végbélkarcinómák, valamint a limfómák területéről. Szó volt még a mellrák korai felfedéséről is, és dr. Apró Arnold, a zentai kórház belgyógyász-onkológus szakorvosjelöltje járványtani bemutatót tartott az észak- és közép-bácskai járványtani helyzetről.

Nem először szerveztünk már tanácskozást a gyógyfürdőben, amelynek vezetőjével, Slobodanka Drndarski doktornővel kiváló az együttműködésünk, ezért is döntöttünk Magyarkanizsa mellett. A gyógyfürdő mellett a zentai TE-TO Cukorgyár, a Termogas Kft. és a tartományi Rákellenes Egyesületek Szövetsége is támogatta a szakmai tanácskozást, amelyre magyar és szerb nyelven nyomtattunk többféle szórólapot, tájékoztató és ismeretterjesztő brosúrát. A magyar nyelvű tájékoztató kiadványok kiadásához hozzájárult a tartományi képviselőház és fordítószolgálata – mondta Szabó Erzsébet.