2024. április 24., szerda

Tízéves a Záporka

Hétvégén tartották meg a jubileumi vers- és prózamondó találkozót Bácsfeketehegyen

Vasárnap vidám gyermekzsivajtól volt hangos a bácsfeketehegyi Kultúrotthon környéke. Az Izida Anya- és Gyermekvédelmi Társulat szervezésében tizedik alkalommal szervezték meg a sérült és tanulási zavarokkal küzdő gyermekek vers- és prózamondó versenyét, a Záporkát. Papp Julianna, az Izida elnöke és a Záporka egyik szervezője arról számolt be lapunknak, hogy tíz évvel ezelőtt Barta Júlia óvónő megjelent az Izidában, és azt javasolta, hogy teremtsenek lehetőséget az izidás gyerekek és a hozzájuk hasonlók számára, hogy megtapasztalják a versmondás örömét. A szervezésbe bekapcsolódott Pál Ágnes logopédus, és létrejött a Záporka, az egyetlen ilyen jellegű találkozó Vajdaságban.

A díjkiosztó is vidám hangulatban zajlott (Lakatos János felvétele)

A díjkiosztó is vidám hangulatban zajlott (Lakatos János felvétele)

– Tíz éve olyan gyerekeknek adunk lehetőséget, akik tanulási zavarokkal küzdenek, vagy valamilyen fogyatékkal élnek. Itt meg tudják mutatni azt, hogy mire képesek, és milyenné tudnak válni, ha szeretik a verset. A versen keresztül mondják el a fájdalmaikat és álmaikat. Az idén egy mottót is találtunk erre a napra: Úgy érzem magam, mint a sirály. A sirály is csoportban repül, mint most a gyermekeink a vers szárnyán – mondta el Papp, majd arról is beszámolt, hogy az idei évben 14 intézményből érkezett kb. 60 gyermek a Záporkára. Ők két kategóriában: a tanulási zavarokkal küzdők és a fogyatékkal élők kategóriában versenyeztek, s ezen belül korosztályonként osztották őket csoportokra. Az eredményektől függetlenül a Záporkán minden gyermek nyertes, hiszen a cél, hogy mindenki megmutassa a tudását, és jól érezze magát – fogalmazott az Izida elnöke.

A fellépők teljesítményét háromtagú zsűri értékelte, melynek Jelacsik Sutus Ágota, Barta Júlia és Újvári Tóth Anita voltak a tagjai. A zsűri elnöke, Jelacsik Sutus Ágota gyógypedagógus-logopédus már a kezdetektől részt vesz a Záporka munkájában, és nagyon jó kezdeményesének tartja.

– A fogyatékkal élő gyerekeknek, középiskolásoknak és felnőtteknek szükségük van egy ilyen eseményre, mint a Záporka. Ez biztosítja számukra a találkozás lehetőségét, valamint azt, hogy valamire készülhetnek, és azt itt bemutathatják. Az elmúlt 10 év alatt nagyon nagy fejlődésen ment át a rendezvény, vannak résztvevők, akik már 10 éve fellépnek. Azt kell hogy mondjam, nemcsak a résztvevők, hanem a felkészítő tanárok is nagyon sokat fejlődtek. Ma már olyan verseket választanak a gyerekeknek, amelyek megfelelnek a személyiségüknek és képességeiknek – mondta el, majd arról is szólt, hogy a produkciók értékelésekor nagyon fontos szempont, hogy a fellépők hogyan tudnak bánni a beszédtechnika eszközeivel. A zsűri elnöke szerint a szavalók ebben fejlődtek a legtöbbet, de emellett a non verbális kommunikáció eszközeit is nagyon ügyesen használják. Az értékeléskor az is fontos szempont, hogy mennyire tudják átélni az adott verset.

Amint már említettük, a Záporkán nem az eredmény, hanem a részvétel a fontos, de azért születtek eredmények is. A 6–15 éves korosztályban a Napraforgó csoportból Bíró Álmos Tamás lett az első, és Lelenc Albert kapta a különdíjat, a Szivárvány csoportban pedig Fekete Szebasztián és Tóth Anna osztoztak az első helyen, a különdíjazott Klaus Dejan lett. A 16–25 éves korosztályban a Napraforgó csoportból Puhalák Antal és Gombos Attila osztozott az első helyen, a Szivárvány csoportban pedig Libovity Dragan lett az első. A 26 év feletti korosztályban a Napraforgó csoportból Kolenák Róbert lett az első, a Szivárvány csoportból pedig Fábián Sebestyén és Engi Lívia osztoztak az első helyen, különdíjas pedig Fehér Péter lett.

A X. Záporka Vers- és Prózamondó Verseny szervezésében az Izida partnere volt a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete és a Feketics Művelődési Egyesület, s támogatást nyújtott a Magyar Nemzeti Tanács és a tartományi oktatási titkárság.