2024. április 20., szombat

Az energiaügy korunk egyik legfontosabb témája

Szerdán nyílik az energetikai kiállítás Újvidéken

Az energetikai kérdések szakmai oldalára összpontosít az idén a Energiaügyi és Befektetési Napok elnevezésű kétnapos kiállítás az Újvidéki Vásáron, amely holnap kezdődik és holnapután ér véget. A rendezvény kiváló alkalom a tapasztalatcserére, valamint arra is, hogy jövőbeli közreműködések kiindulópontja legyen – hangoztatták a szervezők a rendezvénnyel kapcsolatban az Újvidéki Vásáron tegnap megtartott sajtótájékoztatón.

Slobodan Cvetković, az Újvidéki Vásár igazgatója az eseményen elmondta, hogy a szóban forgó kiállítást Invest Expo elnevezéssel kezdték szervezni még 2006-ban, azóta pedig kisebb-nagyobb megszakításokkal rendezték meg.

– Ebben az évben a tartományi energiaügyi titkárság mellett a Közép-európai Fejlesztési Fórum is partnere a rendezvénynek. A kiállítás az idén egy sokkal szakma-központúbb profilt kap, több lesz a környezetvédelmi és energiaügyi szakelőadás, lévén, hogy az energetika korunk egyik legvitatottabb témája – hangsúlyozta az igazgató, aki arról is beszélt, hogy a kiállítás idei „zöld partnere” Magyarország.

Nenad Stanković tartományi energiaügyi titkár felszólalásában megjegyezte, hogy a titkárság már 2006 óta valamilyen formában részt vesz a rendezvényen, viszont aktívabban 2010-ben kapcsolódott be ezekbe a folyamatokba, legyen szó programszervezésről vagy támogatásról. Mint elmondta, ebben az évben az önkormányzatok egy standon fognak bemutatkozni idei projektumvázlataikkal, amelyekre elsősorban az érdeklődő befektetőket várják.

Jovanka Arsić-Karišić, a Közép-európai Fejlesztési Fórum (CEDEF) igazgatóbizottságának elnöke is arról tett említést, hogy az idei kiállítás sokkal inkább a szakkonferenciákról fog szólni, mint az üzleti kínálatról, hiszen az utóbbi időben többször is felmerült az információhiány problémája az energetika terén.

– Arról van szó, hogy sok esetben nem vesznek minden paramétert figyelembe az államvezetésben sem egy-egy energiaügyi határozat megfogalmazásakor, amelynek hatályba léptetése azután emiatt csúszik, rosszabb esetekben pedig többet árt, mint amennyit használ. A befektetők, a vállalkozók, de a polgárok figyelmét is fel kell hívni a különböző energiatakarékossági összefüggésekre, tudnivalókra, hogy igazán javuljon a helyzet e téren – fogalmazta meg a szakember, aki elmondta, hogy a kétnapos rendezvényen összesen 30 tanácskozás lesz, 112 szakemberrel és 50 vállalat képviseletével.

Leonid Babić, a Generali biztosítócég regionális központjának vezetője megjegyezte, hogy ez alkalommal is ők a kiállítás és az Újvidéki Vásár stratégiai partnerei. Emellett arról is beszélt, hogy mind az energiaügy, mind a befektetések terén is használandóak a kockázatvállalási cégek szolgálatai.

– Számos esetben fordulhat elő, hogy egy projektum megvalósítása során hiba csúszik a kivitelezésbe, amely legjobb esetben hátráltatja a megvalósítást, rosszabbik esetben azonban anyagi károkat, baleseteket is okozhat. Ilyen esetekben biztos támasztékként szolgálhat a kockázatot átvállaló, aki korrigálhat a helyzeten. Szerbiában azonban még mindig nincsenek teljesen összehangolva az energiaügyi és a befektetési törvénykeretek a biztosítási cégek ügyviteli paramétereivel, így egyelőre nem lehet mindenféle kedvezményes módszert kihasználni – nyilatkozta Babić.