2024. április 24., szerda

Régi pénzek, porcelánok, festmények...

A Szabadkai Gyűjtők Egyesülete évente kétszer szervez nemzetközi régiségbörzét. A hét végén tartották meg a Népkör MMK-ban a 72. kiállítással egybekötött őszi vásárt. Összesen 120 asztalon mintegy 70-80 kiállító mutatta meg, illetve kínálta kincseit. A gyűjtők tárlatain ugyanis nemcsak cserebere folyik, hanem vásárolni is lehet. Gerlovics Szilveszter, a Szabadkai Gyűjtők Egyesületének elnöke elmondta, hogy a kiállítók zöme szabadkai volt, de érkeztek Belgrádból, Újvidékről, Nagykikindáról is, és voltak itt gyűjtők Magyarországról, Romániából, Ukrajnából és Szlovákiából is.

Az elnök szerint a régióban a szabadkai az egyik legtekintélyesebb kiállítás, és az országon belül is rangos összejövetelnek számít, ugyanis a belgrádin kívül ilyen nagy érdeklődésre számot tartó rendezvény, mint a szabadkai nincs is. A kiállítókon kívül általában mintegy 300-an fordulnak itt meg egy-egy kiállítás alkalmával.

A numizmatikusok, a bélyeggyűjtők és a régi órák gyűjtői voltak a legtöbben. Nagyon sokan ugyanakkor sokféle régiséget tettek közszemlére: volt itt vadászkürt, régi borbélyeszközök, az értékes és különleges jelvényektől kezdve a porcelántárgyakig, régi szódásüvegekig, rézmozsarakig, szinte minden. Az avatatlan látogató kaotikusnak mondaná az asztalokon sorakozó kristályokat, mellettük a nippeket, kicsit odébb a bélyegalbumokat, festményeket...

Kincseket csak akkor találunk, ha valóban időt szentelünk a nézelődésnek. Voltak itt 200 éves órák, pénzkülönlegességek, de igazán a kereskedelem vagy a cserebere diszkréten zajlott. Mint megtudtuk, voltak a szabadkai kiállításon is több ezer eurót érő tárgyak, de azokat nem tették ki az asztalra.