2024. március 29., péntek

Önkéntesek találkozója Nagybecskereken

A bánáti katolikus egyházmegye önkéntesei és munkatársai részére szerveztek szombaton találkozót a nagybecskereki Székesegyházban. Az eseményre 18 bánáti településről érkeztek.


Az egyházmegyében mintegy száz önkéntes dolgozik. A plébánosok „jobbkezének” is nevezik őket, hiszen mindig lehet számítani rájuk. Szükség esetén a migránsválság okozta helyzet kezelésében is. Halmai Tibornak, a Nagybecskereki Püspökségi Caritas Szeretetszolgálat igazgatójának elmondása szerint minden vészhelyzetben a Caritasnak kötelessége, feladata, küldetése, hogy próbáljon megoldást találni, és segíteni a rászoruló embereken. Függetlenül attól, hogy az ország lakóiról vagy külföldiekről van szó.

Tiszaszentmiklóson több mint húsz éve dolgoznak az önkéntesek. Táborokat szerveznek, megalakították a Magyar Kultúrkört, segélyezik a rászorulókat. A 2300 lakosú faluban ötszáz magyar él. Szeles Rozália helybeli önkéntes elmondta, hogy sok a rászoruló, sok a szociális segélyből élő ember. Különösen azok vannak nehéz helyzetben, akik 40–50 éves korukban maradtak munka nélkül.
Szajánban is sokan élnek nehéz anyagi körülmények között – fiatalok, idősebbek egyaránt. Különösen a hideg beálltával rosszabbodik a helyzet, mondja Kátity Enikő hittantanár. Szerinte szükség lenne még több segítségre, és ezért akarnak hatékonyabban bekapcsolódni a Caritas munkájába.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat június óta ténykedik a migránsválság kezelésében.

– A mi feladatunk az, hogy segítsük azokat az embereket, akik ebbe a helyzetbe kerültek. Tehát nekünk nem álláspontunk van ezzel kapcsolatban, hanem küldetésünk azok felé az emberek felé, akik zömmel hibájukon kívül kerültek ebbe a helyzetbe, hogy most „csodaországba” igyekszenek. A napokban Szlovéniában dolgozunk, hallottuk Adányi Lászlótól, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat vészhelyzet-kezelési és nemzetközi munkacsoportjának a vezetőjétől.