2024. április 24., szerda

Szentelekyre emlékeztünk

Átadták a Szenteleky- és a Bazsalikom-díjat

Átadták a Szenteleky- és a Bazsalikom-díjat Szivácon a hétvégén zajlott a Szenteleky Napok elnevezésű rendezvény, amellyel a vajdasági magyar irodalom első világháború utáni újjászervezőjének munkásságáról emlékeztek meg. A korábbi években megszokott módon az idén is változatos program várta a Vajdaság több településéről érkező érdeklődőket.

Szenteleky emléktáblája a szülőházán (Benedek Miklós felvétele)

Szenteleky emléktáblája a szülőházán (Benedek Miklós felvétele)

A Szenteleky Kornél Magyar Művelődési Otthonban megtartott rendezvénysorozat első programpontja Tarkó János önálló kiállításának megnyitója volt. A képzőművész kiállítását Patócs László nyitotta meg, és ismertetőjében külön figyelmet szentelt Tarkó bohócábrázolásainak, illetve az alkotásokon szinte észrevehetetlen, de igen sokféle jelentéssel bíró hátterekről. Ezt követően került sor a Szenteleky Napok Tanácsának díszülésére. Ennek keretén belül először Szarka Mándity Krisztina, művészettörténész tartott előadást Két határon túl címmel. Előadásának témája egy, a közelmúltban lezajlott kiállítás volt, amelyet a felvidéki Révkomáromban lévő Limes galériában szerveztek meg, és amelyen számos vajdasági képzőművész, köztük Gyurkovics Hunor, Szarapka Tibor, Sagmeister Peity Laura, Pesti Emma mutatkozott be. Ezt követően Ninkov Kovačev Olga, művészettörténész beszélt Balázs G. Árpád grafikus Ady-illusztrációiról.

Balázs G.-ről azt kell tudnunk, hogy a Felvidékről származott, de művészete Vajdaság területén hagyta a legnagyobb nyomot. Ő volt a Péterréve című lap alapítója, az óbecseiek segítettek neki abban, hogy egyetemre tudjon járni, valamint el kell mondani azt is, hogy Balázs volt az alkalmazott grafika úttörője az akkori SZHSZ Királyságban. Az Ady Endre halálverseihez készült litográfiák és akvarellek először 1930-ban jelentek meg album formájában, később a Forum Könyvkiadó is kiadta ennek reprint változatát. A díszülés a 2015. évi Szenteleky Kornél Irodalmi Díj és a Bazsalikom Műfordítói Díj átadásával foglalkozott. Előbbi díjat Faragó Kornélia, a Híd folyóirat főszerkesztője kapta, sokéves irodalomszervezői munkásságáért, a Szenteleky Napok szervezőbizottságában betöltött szerepéért, a térpoetika területén elért eredményeiért, valamint azon tevékenységért, amellyel fiatal írókat, műfordítókat, kritikusokat nevelt. A Bazsalikom-díj nyertese, Orovec Krisztina igazolt okok miatt nem tudott jelen lenni az átadón. Orovecnek két fordításkötete jelent meg, az egyik Vida Ognjenović Hűtlenek című regénye, míg a napokban látott napvilágot Maja Solar válogatott verseinek fordítását tartalmazó, Jellemző, hogy nem természetes című kötete. A díjazottakat Bányai János, a díjakat odaítélő testület elnöke méltatta. A díszülést követő ünnepi műsorban felléptek a verbászi Szirmai Károly Művelődési Egyesület, a cservenkai József Attila Művelődési Egyesület, a veprődi Kossuth Lajos Művelődési Egyesület, a kúlai Népkör Magyar Művelődési Központ, valamint a házigazda Szenteleky Kornél Magyar Művelődési Egyesület kórusai, szavalói. Ezt követően a résztvevők meglátogatták Szenteleky Kornél szülőházát, ahol a Magyar Nemzeti Tanács nevében Hajnal Jenő elnök, míg a Szenteleky Napok tanácsának nevében Ninkov Kovačev Olga koszorúzta meg a szerző emléktábláját, majd Mladen Leskovac műfordító emléktáblájára Tarkó János koszorút helyezett el. Végezetül a temetőbe vonultak a résztvevők, ahol csokrokat és egy-egy szál virágot helyeztek el Szenteleky sírjára.

A Szenteleky Napok vasárnap este, a topolyai Mara Amatőr Színház Finito, avagy a magyar zombi című előadásával zárult.